Срам: Селище край Бургас тъне в мрак и мизерия


Срам: Селище край Бургас тъне в мрак и мизерия
10 Януари 2018, Сряда


Пари в бюджета за Върли бряг и тази година няма да има, за ужас на обитателите там

Автор: Севдалина Пенева

Проектът за бюджет на Община Бургас за 2018 г. е в размер на над 248 милиона лева, като в тази сума влиза и преходният остатък от 21 млн. лева от европроекти, останали от 2017 г. Как и за какво ще бъдат похарчени тези пари, е една от основните теми в морския град тези дни.

Отговорите трябваше да бъдат дадени в най-големия жилищен комплекс „Меден рудник“, където на 9 януари бе проведено обществено обсъждане на бюджета за тази година.



От срещата с бургазлии стана ясно, че хората не се интересуват от общи приказки за приоритети, а чакат конкретни решения на наболели въпроси. Какъвто е проблемът в минно селище „Върли бряг“, което напразно чака промяна на статута на земята и изготвянето на подробни устройствени планове вече повече от 15 години. Нищо, че по документи мястото се води като „Нова промишлена зона на Бургас“. За хората, които живеят там, ножът е опрял до кокал.

Години наред пишем подписки, входираме жалба след жалба до кмета на Бургас Димитър Николов, има сигурно десетки преписки по нашия казус, но резултатът е нулев. След всяка наша поредна среща чуваме от г-н Николов едно и също – че ще предвижи въпроса за преотреждането на земята от държавна в общинска в София. Както и, че процедурата за изготвянето на статута е една година и трябва да се въоръжим с търпение. До кога така, питаха един през друг жители на минното селище, дошли на общественото обсъждане в „Меден рудник“.



Положението в селището наистина е трагично, видя на място екип на „Десант“. В зоната няма изградена инфраструктура, единствената главна улица, която води до селищно образувание „Шилото“, е с огромни дупки като кратери. Улично осветление няма, липсва и канализация, затова производствените бази и жилищните сгради ползват септични ями.

Контейнерите за боклук пък в цялото селище са само три, но сметоизвозващата фирма „Титан“ и тях отказва да изчисти, особено в лошо време.



Градски автобуси тук идват рядко. Единствената линия на номер 9 пък обслужва маршрута Върли бряг - „Меден рудник“, без да слиза до центъра на Бургас, което вкарва в големи разходи семействата, които работят в града и имат деца в училищна възраст.

При тези средновековни условия 20-тина местни фирми се опитват въпреки всичко да произвеждат и да създават работни места. Тяхната дейност се саботира от общината, казва Таня Тодорова, която има производствена база в селището. Купила е земата преди близо 8 години, подведена от намеренията на общината да прави на това място промишлена зона.

В момента доставчиците, с които фирмата й работи, отказват да закарат материалите до базата, защото до нея просто няма път. Стоките се оставят на площадчето пред единственото кафене в селището и ние ходим пеша да си ги взимаме. Така процедираме и с пратките от спедиторските фирми, разказва Таня Тодорова.


Таня Тодорова

Тя недоумява как е възможно общината всяка година да прибира парите им за данъци, а срещу това да ги лишава от всякакви права.

Конкретни действия за Върли бряг засега не се предвиждат, стана ясно по време на обсъждането в „Меден рудник“. Само обещания да започнат процедури за изготвяне на подробен устройствен план. Хората обаче на голи обещания вече не вярват.

За сметка на това в бюджета на община Бургас има предвидени 3 милиона лева, например, за  нова индустриална зона - т.нар. Фаза 2 на Логистичния парк, която ще се намира край "Меден рудник", без да е ясно какви ще са икономическите ползи от нея. За съществуващата промишлена зона обаче няма заделена и стотинка.


Чанка Коралска

„Не искам да кажа, че тази територия не е важна, но за момента не сме успели да заделим средства, за да можем да направим онова, което би ви задоволявало“, каза по време на обсъждането Чанка Коралска, зам.-кмет на община Бургас.

„Това ще стане след много сериозни проучвания, промяна на предназначението на земята, процедури градоустройствени, за да могат хората да ги ползват“, добави Магдалена Манолова, районен кмет на „Меден рудник“.

Това сме го чували и друг път. Кога ще има конкретни действия? - контрираха жителите на селището.

„Понеже вече 8 години чакаме общината да ни помогне, решихме през 2018 г. да сме по-активни. В събота ще направим един Инициативен комитет, ще съберем за пореден път подписи от живущите и работещите, които са общо около 200 човека. Ще поискаме адекватна реакция от общината, ще изчакаме в разумен срок, за който се споразумеем и ако това не стане, ще помислим за някакви по-решителни действия. Защото няма какво да чакаме и какво да губим повече“, категорична е Таня Тодорова.


В категории: Новини , Общини

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
Янко Иванов Димов
15.02.2019 20:47:21
1
0
Обидно! Моят баща беше главен инженер на рудник Върли Бряг. Животът му мина там. На територията на рудника, в недрата на земята, на дълбочина 1000 м има залежи от медна руда за 100 години напред. Някои ще кажат- себесто цы ността... Да, до унищожаването му, рудникът беше на дотации. Т.е., цената на тон медна руда на световния пазар бе по- ниска от себестойността и на мината... Но... Имаше уникално предприятие в Бургас, за тези, които не знаят, се казваше Васил Коларов, и произвеждаше МЕДНИ проводници. И ги продаваше на огромна печалба в Западна Европа, но преди всичко в ЯПОНИЯ!!!!...
Да говоря ли още..?
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки