Бургас се прости с една от знаковите си фигури – легионерът и водещ на телевизия СКАТ Иван Григоров


Бургас се прости с една от знаковите си фигури – легионерът и водещ на телевизия СКАТ Иван Григоров
09 Януари 2018, Вторник


Близки роднини, приятели, общественици и колеги от телевизия СКАТ и сайта „Десант“ се простиха днес с автора и водещ на рубриката „Другата история“ Иван Григоров. Той си отиде от този свят на 8 януари вечерта на 92-годишна възраст.

Автор: Севдалина Пенева

Изключително почтен, точен като швейцарски часовник, отговорен и винаги позитивен – такъв ще го запомнят Иват Григоров хората от близкото му обкръжение. Той бе от онова поколение изчезващи българи, научени да поставят дълга на първо място.  

Съболезнователна телеграма изпрати кметът на Бургас Димитър Николов. Сред хората, дошли да си вземат последно сбогом с автора на рубриката „Другата история“ и да го изпратят в последния му път до вечния му дом, бяха депутатите от НФСБ Валентин Касабов и Христиан Митев, колеги от телевизия СКАТ и сайта „Десант“, приятели и съратници.

„Иван Григоров е един велик българин, който до последния си дъх остана верен на своите идеали за България. Той не пречупи гръбнак, не се преви пред престъпния комунистически режим, живя честно и почтено и води съзнателен живот на общественик. Той беше възрожденец, такива българи днес са рядкост“, каза д-р Венко Седларски, реаниматор анестезиолог и съратник на Иван Григоров.

„Познавам се с него от 90-те години, той е един от основателите на СДС в Бургас. Той беше легионер, през годините работехме и действахме на един и същи фронт – на справедливостта, антикомунизма, човещината. И сега бай Иван отива някъде там, другаде, може би, за да разкаже една нова, поредна истиря – на българите, на Бургас, на един достоен човешки живот“, каза Валентин Касабов. 

Потомък на тракийски бежанци, Иван Григоров е роден през 1925 г. в странджанското село Ново Паничарево. Като легионер, през 1945 г. е осъден от Народния съд. Лежал е в изключително тежки условия в затвора, което не пречупва духа му.

След историческия 10 ноември през 1989 г. Иван Григоров става един от първите членове на Съюза на репресираните, а по-късно и един от автентичните основатели на СДС в Бургас.

През 2004 г., по покана на собственика на СКАТ г-н Валери Симеонов, Иван Гриторов започна своята 10 минутна тв рубрика "Другата история". В нея той показваше малко известни факти от нашето минало, умишлено забравени или манипулирани. До 13 декември 2017 година, когато нелеп инцидент с връхлетял го велосипедист го прати в болницата.

„Отявлен антикомунист, журналист и общественик, Иван Григоров бе и една изключително интересна и колоритна личност. Високо образован, начетен и интелигентен човек, който премина през живота си достолепно, с високо вдигната глава“, казва за него Женя Баракова, прокурист на телевизия СКАТ.

"Иван Григоров беше един достоен българин, антикомунист, човек, който е лежал в затворите по времето на социализма и дългогодишен водещ на телевизия СКАТ. Човек, който може да служи за пример." Това заяви вицепремиерът Валери Симеонов и собственик на телевизия СКАТ по повод смъртта на един от най-емблематичните водещи у нас Иван Григоров.

„Десант“ изказва своите съболезнования на близките му.

Светла му памет...




В категории: Новини

2
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
2
Цанко Калканджиев
09.12.2020 17:19:09
0
0
Аз бях един от разпространителите на вестник "Легионер"! Познавах се лично с г-н Григоров (Бог да го прости)!
1
Росица Илиева Николова - легио
14.01.2018 17:35:51
2
0
Отиде си един от последните истински легионери на България ! Иван Григоров- достоен човек-които изживя живото си достойно. Той написа историята на СБНЛ, за да отхвърли лъжите, клеветите на комунистите. Сам редактираше и разпростряняваше Вестник "ЛЕГИОНЕР", много години, за да покаже, светлите и чистите идеали на легиона, кои той изповядва . " БОГ И БЪЛГАРИЯ ЕДИНСТВО В ДВОЙНА ПЛЪТ" !
БОГ И БЪЛГАРИЯ НА КЛЕТВА НИ ЗОВЯТ- И ТАЯ КЛЕТВА ПРЕД НЕЯ ДАДЕМ, ЗА НЕЯ ДА ЖИВЕЕМ И ЗА НЕЯ ДА УМРЕМ!"
ДА БЪДЕ СВЕТЛА ПАМЕТТА ТИ, ПРИЯТЕЛЮ, НЕ ЩЕ ТЕ ЗАБРАВИМ! Росица Николова от гр. Пловдив
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки