Двоен аршин! САЩ опряха до Русия за втечнен газ


Двоен аршин! САЩ опряха до Русия за втечнен газ
Снимка: Ройтерс
09 Януари 2018, Вторник


Към Бостън вече пътува танкер, натоварен с гориво на руска компания, срещу която Вашингтон е наложил иначе санкции заради Украйна

Автор: Десант

Полярният студ, връхлетял Източното крайбрежие на САЩ вдигна цените на втечнен природен газ до рекордни показатели. Това принуди Вашингтон за първи път от дълго време да закупи гориво от Европа, съобщи "Блумбърг". 

По данни на агенцията, от Великобритания неотдавна е отпътувал танкерът "Газелис", натоварен със „синьо гориво", който ще акостира в Бостън на 22 януари. Любопитното е, че част от товара е произведен от руската компания «Ямал-СПГ», срещу която от Вашингтон са наложени санкции.

Проектът «Ямал-СПГ» е съвместно притежание на руската „Новатек", френската „Тотал" и Китайската национална нефтеногазова корпорация. Американските санкции срещу него действат от 2014 г. и са приети „във връзка с ролята на Русия в украинската криза", изтъква публикацията на агенция „Блумбърг".

Доставката на практика е първата партида с втечнен газ от Европа, предназначена за САЩ от юни 2014 г. насам. Тогава Вашингтон купи газ от Испания. 

Обичайно Америка внася горивото от Тринидат и Тобаго, но импортът му след като Вашингтон започна през 2016 г. експортни доставки от Мексиканския залив силно се съкрати.

По данни на „Блумбърг", тази вечер се очаква температурата в Бостън да достигне до минус 9 градуса, а затопляне се очаква едвам през следващия месец. 


В категории: Свят , Новини , Парадокси

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки