Българите в Одеса също отбелязоха 170-годишнината от рождението на Ботев


Българите в Одеса също отбелязоха 170-годишнината от рождението на Ботев
06 Януари 2018, Събота




Автор: Десант

На 6 януари, по инициатива на Всеукраинската обществена организация "Конгрес на българите в Украйна", в Одеса се проведе церемония на полагане на цветя пред паметника на Христо Ботев по повод 170-та годишнина от рождението му.

Пред паметника на гениалния поет и непоколебимия борец за свободата на България в Прохоровския сквер се събраха представителите на Конгреса на българите в Украйна, Българския културно-просветен център "Аз Буки Веди", Одеския български драматичен театър, Българския младежки клуб "Актив".

„ Тази година се навършват 170 години от рождението на Христо Ботев, който е тясно свързан с българите тук. За нас той е една от най-ярките личности, както от българската история, така и литература. За неговото дело ние отделяме специално внимание по време на учебните часове в "Аз Буки Веди". Националните герои трябва да се почитат, техните имена трябва да се пазят в народната памет на българите и всеки опит да бъде променена историята трябва да се пресича — както от държавата, така и от обществото “, отбелязоха от ръководството на Всеукраинската обществена организация „Конгрес на българите в Украйна“.

В знак на признателност за голямата роля в Освобождението на България, на 13 ноември 2009 г., по инициатива на Всеукраинската обществена организация "Конгрес на българите в Украйна" бе открит паметник на Христо Ботев.


В категории: Свят , Нашенци зад граница , Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки