София на първо място по предлагани опасни храни в детските градини и училища


София на първо място по предлагани опасни храни в детските градини и училища
Снимката е илюстративна Фотография: Poligraff
22 Декември 2017, Петък


Следват градовете Варна, Пловдив Шумен. Това показват резултатите от масовите проверки, разпоредени от ВАП

Автор: Десант

Върховна административна прокуратура (ВАП) разпореди още през ноември масови проверки за безопасността и качеството на храните, предлагани в детските градини и училищата, както и на организирани мероприятия за ученици. Инспекцията, осъществявана Областните дирекции по безопасност на храните, органите на Комисията за защита на потребителя и съответните Областни дирекции на МВР, продължава и в момента.

Проверката е свързана и с изискванията на Закона за тютюна, тютюневите и свързаните с тях изделия и Закона за здравето по отношение на предлагане на забранени продукти и изделия на непълнолетни.

На територията на цялата страна до момента са проверени общо 1 838 броя обекти, които включват: обекти за раздаване на храна и бюфети тип кетъринг, обслужващи учебни заведения или разположени на територията на училищата, кухни-майки, кухненски блокове, автомати за храни и напитки на територията на учебни заведения, както и търговски обекти, разположени в непосредствена близост до детски заведения и училища, съобщанат от ВАП.

Съставени са били 288 констативни протокола. Дадени са 84 броя предписания за отстраняване на установени несъответствия със законовите изисквания. Санкционирани са 14 юридически лица.

Най-често констатираните нарушения на Закона за храните са били предлагане на имитиращи продукти, неотговарящи на изискванията за безопасност на храните, предлагане на продукти с изтекъл срок на годност.

В някои от храните е открито съдържание на палмово масло, заместител на какаовото масло, стабилизатори, изкуствени оцветители и ароматизатори, кофеин, неотговарящи на изискванията за безопасност и качество на храните в детските заведения и училища.

Най-често констатираните нарушения на Закона за тютюна, тютюневите и свързаните с тях изделия и Закона за здравето са били предлагане на цигари и тютюневи изделия, включително наргилета, на ученици, без проверка от търговците в уверение на това.

Най-много нарушения са констатирани в района на София и областта, където са били и най всеобхватни извършваните проверки от контролните органи. На следващо място е Варна с 245 проверени обекта и общо 63 бр. акта и предписания за констатирани нарушения, последвано от Пловдив със 163 проверени обекта и общо 27 бр. акта и предписания за констатирани нарушения, и Шумен със 115 проверени обекта и 24 бр. акта и предписания за констатирани нарушения.

При проверката не са били установени случаи на предлагане на храни, съдържащи опасни за здравето съставки, психотропни вещества или химически замърсители от околната среда.
 


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки