Извозването на дървесината ще се следи с GPS в реално време


Извозването на дървесината ще се следи с GPS в реално време
21 Декември 2017, Четвъртък


Вижте какви още промени се предвиждат в Наредбата за опазване на горските територии

Автор: Десант

В портала за обществени консултации към Министерския съвет е публикуван за обсъждане Проект на Наредба за изменение и допълнение на съществуващата от 2012 г. Наредба № 1 за опазване на горските територии.

С цел осъществяване на контрол при процеса на транспортиране на дървесина и недървесни горски продукти, се предвижда собствениците/ползвателите на товарни превозни средства и мобилни обекти по чл. 206 от ЗГ, които транспортират дървесина от временен склад или добита извън горски територии, както и обла дървесина и дърва за огрев от обекти по чл. 206 от ЗГ, вече да предоставят в съответната РДГ потребителското име и парола за достъп до данните от GPS устройството.

Съгласно доклада на Атанас Добрев – заместник-министър на земеделието, храните и горите, промяната е необходима, тъй като досега действащия режим – данните да се предоставят на съответната РДГ при поискване, е неработещ и неефективен при осъществяване на контрол при транспортирането на дървесината.

С промяната се предвижда правоимащите лица – служителите на съответната РДГ, да имат т. нар. онлайн достъп до данните на GPS устройството в реално време, като това ще доведе до осъществяване на по-добър контрол, в случаите когато се транспортира дървесината.

На практика служителят в РДГ като „вижда“ данните от GPS устройството в реално време ще може да извърши контрол и без да е на място да проверява транспортното средство и ще може да сравни данните по издадения чрез интернет информационната система на ИАГ превозен билет (маршрут, час на издаване на превозния билет, количества дървесина и т. н.).

Въвежда се и забрана за издаване на превозен билет, в който не е посочен точен адрес на доставка или място на претоварване на дървесината, или посоченият адрес или мястото на претоварване са непълни и/или неточни и не позволяват да се определи точно местоположението им.

Промяната се налага, тъй като към настоящия момент издаващите превозни билети лица изписват като място на доставка или на претоварване на дървесината „тир станция“, без да конкретизират къде се намира същата. По този начин при извършване на проверки горските инспектори не могат да установят за къде се транспортира тази дървесина, което, от своя страна, създава препоставка за злоупотреби, тъй като с един такъв издаден превозен билет с изписано в него място на доставка/претоварка „тир станция“ се правят по няколко курса и се узаконява незаконно добита дървесина.

В ЗГ и подзаконовата му нормативна уредба не съществува понятие „тир станция“. В същата алинея се забранява транспортирането на дървесина, придружена с превозен билет, издаден чрез интернет информационната система на ИАГ, който не е регистриран в същата и не е придружен с контролен талон, утвърден със заповед на изпълнителния директор на ИАГ.

Промяната е необходима, във връзка с въвеждането на т. нар. „електронен превозен билет“, който се издава чрез интернет информационната система на ИАГ. Целта е да се създаде норма, позволяваща търсене на отговорност от лица, използващи „фалшиви“ превозни билети, които не са регистрирани в информационната система на ИАГ и са без контролен талон.

С нов член 15в се посочва за кои продукти от дървесина е допустимо да не се издава превозен билет при транспортирането им. Това са: всички видове (в неразглобен вид) мебели, дограми, беседки, сауни, стълби, декори, палета, плотове от масивна дървесина, конструктивни елементи за изграждане на сгради и/или покриви (ферми), пчелни кошери и други изделия, готови за пряка употреба; елементи от готови изделия (мебели, дограми, беседки, сауни, стълби, градински мебели, дървени сглобяеми сгради и конструкции, детски площадки, пчелни кошери и др.), при които не се предвижда последваща механична обработка (рязане, цепене, шлайфане, и др.) и други продукти, подробно изброени в проекта на Наредба за изменение и допълнение на НКОГТ.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки