Представят в Белград „Римските императори и Дунавският път на виното“


Представят в Белград „Римските императори и Дунавският път на виното“
Снимка: РИМ-Русе
14 Декември 2017, Четвъртък


Конференция в сръбската столица разглежда археологическия фон на обектите по едноименния маршрут и туристическата инфраструктура по неговото трасе

Автор: Десант

Музейни специалисти от Русе ще проследят пътя на римските императори и Дунавския път на виното на конференция, която започна днес в сръбската столица Белград.

Фокусът на обсъжданията на форума е съсредоточен върху развитието на първия културен маршрут в Югоизточна Европа и възможностите за неговото разширяване и разгръщане на пълния му потенциал като туристически продукт.

В рамките на конференцията ще бъдат проведени два панела – първият акцентира върху археологическия фон на обектите по маршрута „Римските императори и Дунавският път на виното“, а втората част разглежда туристическата инфраструктура по действащия вече маршрут.

Пред аудиторията в Белград Искрен Великов, уредник в отдел „Най-нова история“ на Регионалния исторически музей в Русе, представи крепостта от римско време „Сексагинта Приста“ – разкритите зони, експонираните предмети, сградата на Принципията, Храма на Аполон, археологическите разкопки в периода 2015 – 2017 г. Презентацията му разкри също и туристическите възможности на музейния обект.

През втория ден от събитието ще бъдат представени и други културни маршрути от туроператори и фирми, работещи в туристическия бранш. Ще се обсъди също и популяризирането на маршрута „Римските императори и Дунавският път на виното“.

Организатор на конференцията в Белград е Дунавски компетентен център, като събитието е посветено на 30-годишнина от създаването на културните маршрути към Съвета на Европа.


В категории: Новини , Археология

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки