Розов пеликан, пострадал при сблъсък с електропровод край Бургас, отново полетя


Розов пеликан, пострадал при сблъсък с електропровод край Бургас, отново полетя
Снимка: Авторът
14 Декември 2017, Четвъртък


Ветеринарите почти нямали надежда птицата да оцелее

Автор: Теодора Иванова

Пострадал при сблъсък с жиците на електропровод розов пеликан, сред близо двумесечно лечение, отново полетя над бургаските езера.

По думите на ветеринаря Христина Клисурова, лекарите са нямали големи очаквания птицата да се възстанови и да бъде върната обратно в природата, тъй като костите и на двата й крака били счупени, а в това състояние малко от хвъркатите оцеляват. 

Заради подутите си към момента крайници този екземпляр няма да  има обозначителен пръстен, но вместо това му е поставена жълта маркировка на крилете, за да може орнитолозите да следят състоянието му.

От съществуващите в света общо 8 вида пеликани, в България се срещат само два - розов и къдроглав. Те обитават влажните зони по Черноморското и Дунавското крайбрежие и рядко навлизат във вътрешността на страната. 

Специално розовият пеликан е под закрилата на Закона за защита на биоразнообразието и е включен в Червената книга на България. Разрушаването и замърсяването на водоемите, както и незаконният отстрел по време на миграция и зимуване са най-важните фактори, които намаляват неговата численост.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки