Пчелари настояват да се забрани употребата на неоникотиноиди


Пчелари настояват да се забрани употребата на неоникотиноиди
12 Декември 2017, Вторник


Предстои обсъждане на решението за използване на пестицидите в ЕК, все още няма информация как ще гласува България

Автор: Десант

В Европейската комисия предстои обсъждане на решението за използване на неоникотиноидните пестициди. Все още няма информация как ще гласува България, коментира в предването "12+3" на БНР притесненията на съсловието Михаил Михайлов, председател на Съюза на пчеларите.

Неоникотиноидите трябва да бъдат забранени, въпреки твърденията, че няма данни за цялостната им вреда. Страдаме от загуби поради третирането на почвата с тези продукти. Намалява броят на пчелните индивиди в кошерите и се получават слаби разултати. Вредата от неоникотиноидите е доказана. Те имат дълъг процес на разпадане. Замърсява се околната среда и всичко това се отразява и на пчелите, подчерта Михайлов.

Някои държави са си извоювали ограничена употреба на пестициди. Не знаем кой у нас контролира и кой ограничава тази употреба. Заповедите за използване са изключително много. Контролът е под съмнение. Искаме тези пестициди да бъдат забранени напълно. Има алтернативни препарати, които успешно могат да ги заменят, каза още Михаил Михайлов.


В категории: Новини , Съвети за земеделието , Земеделие и скотовъдство

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки