Ремонтират къщата на Адриана Будевска за 140-годишнината от рождението й


Ремонтират къщата на Адриана Будевска за 140-годишнината от рождението й
10 Декември 2017, Неделя


Регионалният исторически музей в Добрич съхранява повече от 700 експоната, свързани с творческото дело и житейския път на актрисата, които ще бъдат върнати в дома й след реконструкцията на сградата

Автор: Десант

Родната къща на Адриана Будевска, която е сред създателите на българския професионален театър, ще бъде реставрирана за 140-годишнината от рождението на голямата актриса, съобщават от Регионалния исторически музейцитирани от БТА.

Будевска е живяла в бащиния си дом на улица "Васил Левски" в Добрич до 1893 г. Къщата е обявена за паметник на културата.

С финансовата подкрепа на Министерството на културата, което осигурява 64 000 лева, вече са предприети процедури за укрепване и реконструкция на сградата. Предстои общината да издаде строително разрешение, информира главният уредник в музея д-р Кремена Митева.

Архитектурният проект е подготвен по архивни снимки на къщата. В задния двор на дома, където бъдещата актриса е представяла пред съседските деца "Спящата красавица", ще има творческо пространство и за млади таланти. Ученици ще учат в музея сценична реч, ще подготвят декори, театрални костюми, ще режисират сюжети каза Кремена Митева.

След реставрацията в края на следващата година в къщата ще бъде върната и музейната експозиция, която от години е евакуирана. Регионалният исторически музей съхранява повече от 700 експоната, свързани с творческото дело и житейския път на Будевска.



В колекцията са нейни ръкописни тетрадки с бележки, които си е водила като ученичка в Императорското театрално училище в Москва, семейната библия с част от родословното дърво на фамилията и изсушена между страниците четирилистна детелина, документални снимки от спектакли на сцената на Народния театър.

Запазен е и корабният билет от пътуването на Адриана Будевска през 20-те години на миналия век до Аржентина, където емигрира синът й Вили Ганчев.


В категории: Новини , Духовни средища

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки