Звездно общество: БАН отказва работа на млади топ учени, завърнали се от чужбина


Звездно общество: БАН отказва работа на млади топ учени, завърнали се от чужбина
05 Декември 2017, Вторник


Може би е време да се погледне в самата организация на БАН, а не само към бюджета ѝ, казват от обсерватория „Звездно общество А79“

Автор: Силвия Горанова

От обсерватория „Звездно общество А79“ алармират, че в БАН масово не се допускат наши учени от световен ранг, които са се завърнали от чужбина. На фона на протестите за по-високи заплати и пари за научни изследвания се оказва, че учени, които могат да предоставят помощ, не са желани.  

Ако донякъде това е оправдано за фундаменталните науки, то във високо иновативни и със значение за българската икономика направления, като разработка на нови лекарства това е парадокс, коментират от обсерваторията в отворено писмо до медиите.

Наскоро сродна организация беше алармирана от млада българка, работеща в Университета на Бон, чиято автобиография надминава тази на повечето наши професори, но въпреки желанието ѝ за реализация в нашата страна е получила отказ за назначаване на каквато и да е позиция в БАН.

Още по-фрапиращ е случаят с наш учен, който през октомври се е завърнал от Университета на Тексас, но продължава да е консултант за редица университети в САЩ и за големи фармацевтични гиганти. Преди това е работил с години за елитни научни институции в ЕС.

Въпреки че има солиден принос и към БАН, на него му е била отказана работа дори като специалист – длъжност, която е обичайно заемана от току-що завършили студенти, а не от учен от такъв ранг.

За казуса са били осведомени ръководителя на съответната секция, чл.-кор. проф. Илза Пъжева, която участва и в управителния съвет на БАН, и ръководителя на института по Биофизика и Биомедицинско инженерство, с препратка дори към шефа на БАН.

Отговор на запитването не е получен и до момента, което е в разрез с научната етика по цял свят. На фона на изказаното мнение в медиите, че БАН е „основната и най-ефективната научна институция в страната“, от „Звездно общество" недоумяват как с лекота се отказват предложения за работа на толкова опитни изследователи, които могат да осигурят достъп до научна литература, суперкомпютри, базирани в САЩ, софтуер и данни, които не са по джоба на родната институция.

С този подход също така се прекъсва и връзката със световни фирми и реализацията на изследванията в продукти на пазара, което е насърчавано от редица европейски програми. Всичко това, в комбинация с непрестанния отлив на млади учени в чужбина, прави проблема обществено значим и може би е време да се погледне в самата организация на БАН, а не само към бюджета ѝ.
 


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки