След 20 години битки: Започна процедура по прекратяване на концесията на Шилото в Бургас


След 20 години битки: Започна процедура по прекратяване на концесията на Шилото в Бургас
29 Ноември 2017, Сряда


С дейността си кариерата за добив на инертни материали съсипва природата в района, в същото време фирмата концесионер не плаща редовно държавните си такси

Автор: Десант

Министерството на енергетиката (МЕ) е стартирало процедура по едностранно прекратяване на концесионния договор при връх Шилото до кв. „Меден рудник” в Бургас. Това става ясно от отговор на ведомството след запитване на сайта „Флагман”.

Става въпрос за кариерата „Върли бряг”, за което електронната медия алармира, че нанася щети на природата, а вероятно с дейността й там са унищожени и археологически находки. 

Разследване на колегите от „Флагман“ показа как половината склон на Шилото е буквално изяден от каменната кариера, а както се оказа фирмата-концесионер, шуменската "Автомагистрали Черно море", не плаща редовно държавните си такси.

Концесията е за добив на подземни богатства и е предоставена с Решение № 334 от 14 май 2001 г. на Министерския съвет, като за концесионер е определено дружеството “Автомагистрали – Черно море” АД - Шумен (и свързано с БСП, б.р.) за срок от 35 години, информират от министерството.

От отговора става ясно още, че договор е в сила от 26 декември 1996 г. – датата на приватизацията на дружеството.  Т.е. при нормални обстоятелства концесията следва да приключи през 2031 г.

Министерството осъществява контрол по изпълнение на концесионния договор, като последната проверка е извършена на 27 февруари т.г.

„При проверката е констатирано неизпълнение на договорни задължения – за заплащане на концесионно плащане и за предоставяне на гаранция, обезпечаваща изпълнението на задълженията по опазване на околната среда и рекултивация”, информират от МЕ и добавят, че това е основание за едностранно прекратяване на концесионния договор.

На въпрос към министерството защо досега не е прекратен договорът, ако е имало основание за това, от ведомството отговарят така: „Процедурата по едностранно прекратяване на концесионния договор се състои от няколко процедурни етапа. Предвид констатираното неизпълнение на описаните договорни задължения, Комисията за контрол по изпълнение на концесионни договори е приела решение до концесионера да се изпрати покана за доброволно изпълнение на констатираните по-горе неизпълнения, като бъде указан 14-дневен срок за изпълнение на задълженията по договора. В случай на неизпълнение в определения 14-дневен срок на задълженията, МЕ следва да предприеме действия за спиране действието на концесията по реда на чл. 68, ал. 1 от Закона за подземните богатства (ЗПБ), поради неизпълнение на договорни задължения. Към момента предстои процедура по спиране действието на концесионния договор по реда на чл. 68 от ЗПБ. Посочената процедура на спиране е нормативно установена предпоставка, предшестваща едностранното прекратяване на всеки концесионен договор.”

Според условията на контракта концесионерът следва да изпълнява изискванията, свързани с опазване на околната среда, водите, защитените със закон територии и обекти, културни и исторически паметници, националната сигурност, отбраната на страната и обществения ред.

Във връзка със съмненията за унищожени археологически находки от ведомството отговарят, че контролът е под шапката на Министерството на културата.

„Към момента МЕ не разполага с информация, предоставена от компетентния орган (министърът на културата) относно увредените, унищожени културни ценности – археологически находки”, информират от ведомството на Теменужка Петкова.

„Битката за спасяването на връх Шилото е на повече от 20 години, някои дадоха и живота си за каузата. Победата е на целия Бургас и е победа за всички ни“, написа на профилната си стена във Фейсбук главният редактор на „Флагман“ Катя Касабова.

Битката за спасяването на Шилото бе кауза през годините и на телевизия СКАТ, и на вестник „Десант“, който днес излиза в електронен вариант.

***

„Ако не спрем добива на чакъл от кариерата край Шилото – до 7-8 години хълмът ще се изравни заради темповете, с които се руши природното чудо!  Ще се унищожат безценни археологически находки, а там има и древно светилище, датирано от археолога проф. Иван Гълъбов още през 30-те години на миналия век, смята се, че е на Аполон. Трябва да го спасим!”

Това предупреждаваше 4 години от трибуната на Общинския съвет в Бургас покойният вече независим общински съветник  Тодор Батилов – един достоен бургазлия с лична кауза. Говорим за мандат 2003-2007. Сякаш е бил пропок!

Той почина с отворени очи, след дълго и тежко боледуване, което не го спираше до последния му дъх да снима и да ни зове да се намесим. Според него оброчището там е било с не по-малка духовна сила от това на Перперикон.

В неговата битка бяха включени и други общински съветници, журналисти, общественици.  Дебатираше се и какво ще се случи с многохилядния град, разположен на морското равнище, при евентуално природно бедствие, налагащо  евакуация – естественото най-високо място до Бургас няма да го има!

През 2009 година Тодор Батилов, оставен сам в своята Дон-Кихотовска битка, отправя  призив и в навечерието на парламентарните избори. Надява се, че следващото правителство ще преразгледа концесионния договор с шуменската „Автомагистрали Черно море”, свързана с БСП и ще го прекрати.

Това обаче не се случва. До ден днешен. Народът се е снишил в собствения си личен живот и никой не вдига глава вляво от пътя на влизане в Бургас, за да види, че след  8 години  Тодор Батилов е бил прав – хълмът е „изяден” и унищожаването на емблематичното за Бургас място продължава с пълна сила.

Източник: Флагман


В категории: Новини , Общини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки