Ще преустройват открития това лято посетителски център край могилата „Малтепе”


Ще преустройват открития това лято  посетителски център край могилата „Малтепе”
29 Ноември 2017, Сряда


Комплексът от централна гробница и вторични гробни съоръжения ще бъде реставриран

Автор: Десант

Пловдивската Община Марица обяви обществена поръчка за проектиране, частично изпълнение на консервационно-реставрационни работи (КРР) и на строително-монтажни работи (СМР) на разкрити археологически структури през 2017 г. на надгробна могила „Малтепе” край с. Маноле. Търси се и изпълнител на функционалното преустройство на посетителския център, построена до могилата. 

Стойността на поръчката е за 120 000 лв. без ДДС.

Любопитното в случая е, че посетителският център, изграден по  на проект „Музей на открито Малтепе“ с безвъзмездната финансова помощ на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство, бе открит официално само преди пет месеца - на 17 юни тази година! А вече се нуждае от "функционално преустройство"!!! 

Иначе могилата „Малтепе” в исторически план е изключително важен обект на културната история на България и е регистрирана като недвижима културна ценност – археологически обект в Автоматизираната информационна система „Археологическа карта на България” под Регистрационен N: 10001496.


Скица: Институт по балканистика с Център по тракология

Това е най–голямата надгробна могила на територията на нашата страна, като се явява част от голям тракийски могилен некропол, свързан с историята на античния Филипопол в периода І в. пр. Хр. – ІІІ в. сл. Хр.

Представлява комплекс от централна гробница и вторични гробни съоръжения, свързани най-вероятно с тракийския владетел Реметалк ІІ - съюзник на римските императори, и членове на неговата фамилия.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки