Ще преустройват открития това лято посетителски център край могилата „Малтепе”


Ще преустройват открития това лято  посетителски център край могилата „Малтепе”
29 Ноември 2017, Сряда


Комплексът от централна гробница и вторични гробни съоръжения ще бъде реставриран

Автор: Десант

Пловдивската Община Марица обяви обществена поръчка за проектиране, частично изпълнение на консервационно-реставрационни работи (КРР) и на строително-монтажни работи (СМР) на разкрити археологически структури през 2017 г. на надгробна могила „Малтепе” край с. Маноле. Търси се и изпълнител на функционалното преустройство на посетителския център, построена до могилата. 

Стойността на поръчката е за 120 000 лв. без ДДС.

Любопитното в случая е, че посетителският център, изграден по  на проект „Музей на открито Малтепе“ с безвъзмездната финансова помощ на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство, бе открит официално само преди пет месеца - на 17 юни тази година! А вече се нуждае от "функционално преустройство"!!! 

Иначе могилата „Малтепе” в исторически план е изключително важен обект на културната история на България и е регистрирана като недвижима културна ценност – археологически обект в Автоматизираната информационна система „Археологическа карта на България” под Регистрационен N: 10001496.


Скица: Институт по балканистика с Център по тракология

Това е най–голямата надгробна могила на територията на нашата страна, като се явява част от голям тракийски могилен некропол, свързан с историята на античния Филипопол в периода І в. пр. Хр. – ІІІ в. сл. Хр.

Представлява комплекс от централна гробница и вторични гробни съоръжения, свързани най-вероятно с тракийския владетел Реметалк ІІ - съюзник на римските императори, и членове на неговата фамилия.


В категории: Новини

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
Милена
12.04.2019 01:25:50
0
0
Планът, който сте "лепнали" е на подмогилно съоражение в могила Мал-тепе при село Мезек!!! Оправете си статията и си проверявайте фактите и снимковия материал.
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки