Как Кунева дръпна шалтера на 4 реактора в Козлодуй


Как Кунева дръпна шалтера на 4 реактора в Козлодуй
29 Ноември 2017, Сряда


Токът от първата ни и единствена атомна централа тръгва преди 40 години. Затварят част от мощностите й заради мнение на „експерти”, които в Световния съвет на ядрените работници никой не познава


Точно преди 40 години - на 29 ноември 1977 г.,  АЕЦ „Козлодуй" е включен в енергийната мрежа на България. Това и до днес е единствената атомна централа в нашата страна и първата, построена в  Югоизточна Европа. Тя е най-големият производител на електрическа енергия у нас и осигурява повече от една трета от националното годишно електропроизводство.

Началото на нейното създаване е поставено на 15 юли 1966 г. с подписването на спогодба за сътрудничество между България и тогавашния Съветски съюз. След подробен технико-икономически анализ е решено тя да бъде построена край козлодуйския бряг.

Основното оборудване е доставено от Съветския съюз, а отделни съоръжения – от тогавашните Германска демократична република, Чехословакия и Унгария. Първата копка е направена на 14 октомври 1969 г., през на следващата година през април започват изграждането на главния корпус на АЕЦ-а. В него са разположени реакторната зала, машинното отделение, вентилационният център и електрическите устройства на 440-мегаватовите блокове.

През юни 1972 г. от Съветския съюз пристига първият реактор, а на 20 ноември същата година той е спуснат в шахтата си.

Един след друг никнат нови блокове, като през 90-те години на ХХ век централата разполага с шест ядрени реактора с обща инсталирана мощност от 3760 MW – четири с мощност по 440 MW и два с мощност 1000 MW, осигуряващи около 46% от необходимата електроенергия на България.

След 1990 г. обаче постепенно се закриват първоначално 1 и 2 блок на централата, а впоследствие 3 и 4-ти. Нека припомним, че това става по време на предприсъединителните преговори на България за приемане в ЕС, водени от Миглена Кунева.

Президент на Франция по това време е Жак Ширак. Името му бе замесено тогава с лобирането на френски интереси при строителството на атомна централа в Румъния – една от големите причини да се оказва натиск за последвалото затваряне на българската АЕЦ „Козлодуй”.

Нека припомним какво написа преди време в „Десант" покойната днес журналистка Люба Манолова:

„През 2007 г. Ширак бе обвинен в злоупотреба със средства от времето на кметуването си във френската столица. В същото време, докато се водеха преговорите за присъединяване към ЕС, Кунева ревниво пазеше в тайна от българите условията, при които страната ни ще бъде приета за членка на Евросъюза.

Останалите български политици също криеха тези условия, докато в един момент стана ясно, че България се е „съгласила” да затвори АЕЦ „Козлодуй” като започне с първите четири блока.
Кой е бил питан за това Кунева да обещае затварянето на атомната централа и до днес не е ясно.

В същото време се проясни фактът, че никой от политиците ни не е спрял Кунева за съгласието по това условие... Никой от политиците ни не поиска преговорите, които води Кунева, да бъдат прозрачни, а не да се водят на тъмно!

Един вестник, наречен „Строго секретно”, обърна внимание на скандалния факт, че в случая със затварянето на АЕЦ „Козлодуй” Кунева и сие са в нарушение на Виенската конвенция, ратифицирана още в края на ХХ век!

Какво имам в предвид. В Част пета на този документ, назована „Недействителност, прекратяване и спиране на действието на договорите“, в чл. 49 е записано: „Ако държавата е подведена да сключи договор под влияние на измамно поведение на друга участвуваща в преговорите държава, тя може да се позовава на измамата като основание за недействителност на своето съгласие да се обвърже с договора“.

Точно този текст прави недействително сключеното от Кунева „съгласие” за затваряне на АЕЦ „Козлодуй”, тъй като един професор, председател на Световния съвет на ядрените работници, Андре Майсьо разкри, че България е отстъпила пред шантажа на еврокомисаря по разширяването и заместник на Барозу, Гюнтер Ферхойген, допускайки неизвестни технически експерти да дават мнение на ЕК за състоянието на нейната централа – „експерти”, които в Световния съвет на ядрените работници никой не познавал!„В Световния съвет на ядрените работници членуват 1,4 млн. души от 26 държави в целия свят и всички са единодушни, че АЕЦ „Козлодуй“ е безопасна”, бе категоричен още през 2002 година Майсьо. Тогава той заяви, че всички доклади на Световната агенция за ядрена енергия категорично противоречат на заявеното от г-н Ферхойген!

Измамна позиция, шантаж, лъжлив цитат от Доклада, който представя „Козлодуй” като ненадеждна по отношение на сигурността – и въз основа на тези представени от Ферхойген данни – ЕК притиска България да затвори атомната си централа, като условие за влизане в Европейския съюз? От това по-голямо нарушение на член 49 от Виенската конвенция, здраве му кажи!

ЕС се позова на гласуването в българския парламент, като очевидно призна, че щом затварянето е направено по българска воля, то може да бъде променено по българска воля. 

Някои политици днес трябва да говорят от затвора!

Любен Беров; Иван Костов и Надежда Михайлова; Симеон Сакскобургготски, Соломон Паси и Миглена Кунева. Това са лицата, на които страната ни дължи удоволствието да „хлътне“ с милиарди левове и да продължи да е на дъното по отношение на енергетиката!" - завършва коментара си Люба Манолова.

И след като благодарение на Мадам „Уес", както Кунева е известна в политическите среди, хлопнахме кепенците на част от реакторите на АЕЦ-а, и след като идеята за втора атомна край Белене претърпя фиаско, преди една петилетка - на 5 май 2012 г., Българският енергиен холдинг в качеството на принципал даде необходимото разрешение на площадката в Козлодуй да се пристъпи към проектиране, лицензиране, изграждане и въвеждане в експлоатация на нова ядрена мощност от най-ново поколение (генерация III или III+), с инсталирана електрическа мощност около 1200 МWе.


В категории: Новини , Разследвания

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки