Убиха мечока Пламен, маркиран миналата година с GPS-GSM нашийник


Убиха мечока Пламен, маркиран миналата година с GPS-GSM нашийник
Снимка: НП "Централен Балкан"
27 Ноември 2017, Понеделник


Животното е застреляно с изстрел в корема, за смъртта му е образувано досъдебно производство

Автор: Десант

Мечокът Пламен, уловен и маркиран на 2 ноември 2016 г. в м. Маришница, край Априлци с GPS-GSM нашийник, е намерен убит с изстрел в корема в м. Картала, землището на с. Енина, община Казанлък. Служител на Национален парк "Централен Балкан", който попаднал на трупа на 23 ноември, уведомил полицията и РИОСВ – Стара Загора.

В РПУ – Казанлък е образувано досъдебно производство за престъпление по чл. 237, ал.1, от НК, който гласи, че който убие или улови без надлежно разрешение едър дивеч, се наказва с лишаване от свобода до една година или с глоба от сто до триста лева, както и с лишаване от право по чл. 37, ал. 1, точка 7. - лишаване от право да се упражнява определена професия или дейност.

Очакват се резултатите от експертизата. Данните от нашийника ще бъдат използвани, за да се установи точното място на посегателството.

От дирекцията на НП "Централен Балкан" уточняват, че кафявата мечка е застрашен вид, включен в Червената книга на Р. България и защитен, съгласно Закона за биологичното биоразнообразие.

След събуждането си от зимен сън, в началото на март тази година бе засечен сигнал от предавателя на тригодишния Пламен, излъчен е близо до резервата „Северен Джендем“.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки