Българският светец Михаил Воин бил почитан и като лечител


Българският светец Михаил Воин бил почитан и като лечител
22 Ноември 2017, Сряда


Много е вероятно мощите му да са в земята около патриаршеския храм на хълма Царевец

Автор: Десант

На 22 ноември почитаме паметта на св. Михаил Воин, българин. Този български войник бил родом от Потук (предполага се, че това е дн. Батак). В оскъдните исторически податки се упоменава, че е живял по времето на цар Михаил. Смята се, че става дума за св. княз Борис-Михаил или за импeратор Михаил IV Пафлатон.

Михаил бил син на богати и благородни родители, които принадлежали към първите български християни. Той също живял свято и затова е наречен „святото дете". Той храбро се сражавал с меч и слово с противниците на Христовата вяра. Умира през 867 г., като се прославя с мощи нетленни и чудотворни.

Почитта към св. Махаил Воин като към общобългарски светец се установила едва след пренасянето от цар Калоян на мощите му в Търново. Това било извършено с „голяма тържественост" - великият български владетел и в други случаи отбелязвал победите на българското оръжие, свързвайки ги със сакрални личности и събития.

Според свидетелства от преки извори, дело на търновски автори, мощите на светеца били положени в църквата „Св. Четиридесет мъченици", а според св. патриарх Евтимий те се пазели в построената отново от Калоян патриаршеска катедрала „Възнесение Христово" (в крепостта Царевец).

Най-вероятно във времето на св. Евтимий светите мощи са били в патриаршеската църква, като по-рано (неизвестно докога) са се пазели в "Св. Четиридесет мъченици".

Св. Евтимий, апропо, свидетелства, че св. Михаил бил почитан като воин и лечител. Той призовава светеца да дари вярващите не само с физическо, но и с нравствено „изцеление от недъзите", да помогне за опазване на вярата и „избавление от злините".

Какво става с мощите на св. Михаил Воин след завладяването на Търново, не е известно. Не е изключено те до днес да лежат в земята нейде около патриаршеския храм на хълма Царевец.

Под дата 22 ноември в състава на Стишния пролог е включено най-ранното известно до днес "Проложно житие на св. Михаил Воин Българин", дело на търновски агиографи от XIII век, което споменава неговия български произход.



В категории: Добри Вести , Светии и свещеници

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки