Борисов за споразумението с Турция: То е най-правилното


Борисов за споразумението с Турция: То е най-правилното
20 Ноември 2017, Понеделник


Така държим мигрантите извън ЕС, каза премиерът в УНСС, където изнесе лекция на тема „България, Балканите, Европа и светът“

Автор: Десант

Споразумението с Турция за мигрантите работи добре и е най-правилното, за да държим миграционния натиск извън ЕС. Това каза премиерът Бойко Борисов в Университета за национално и световно стопанство, където изнесе лекция на тема „България, Балканите, Европа и светът“.

В началото на своята лекция той изказа съболезнования за загиналите в катастрофипрез последните дни и поздрави Григор Димитров за победата му снощи на тенис турнира в Лондон. Премиерът изрази и притеснението си от това, че в Германия още не е съставено правителство.

„ЕС не трябва да се гради вътре с огради, а да се загради отвън с всички възможности, които имаме“, каза той.

По думите му европейските лидери са в пълно отричане по въпроса за Турция и няма тема, по която да се сближат.

„Турция е най-големия съсед на Европа, огромна държава, с най-голямата армия в Европа, която е добре тренирана и въоръжена. Европейските лидери трябва да си дадат ясна сметка, че мирът и преговорите са най-доброто средство, заяви премиерът.

Оптимист съм за чакалнята на еврозоната като първа стъпка, работим усилено и се надявам да се случи, коментира още той. 

Председателството не означава, че управляваме Европа. Показва зрелостта на европейските държави. Не дава предимство, но ако можеш с уважение и такт да представиш дадена тема колегите ще я разгледат“, посочи премиерът.

„В Шенген има държави, които нямат място там, защото свободното движение е хубаво, но безконтролното движение не е това, което трябва на Европа. За Шенген тепърва ще се работи в скоро време, но няма да е в този си вид. Поне това е моето виждане“, каза още Борисов.

По темата за Западните Балкани Борисов посочи, че на лидерите в Европа им е ясно, че ако Балканите не влязат в ЕС, това ще генерира страхотно напрежение в бъдеще.  

Първият ни успех е, че темата Балкани влезе в дневния ред на Европа. Не можем да дадем обещания, че страните ще получат дати за присъединяване, те не са и готови.Трябва да кажем на младите им хора много ясно какво ще бъде бъдещето им, в противен случай те ще напускат Балканите“, обясни Бойко Борисов.

„На 17 май в България ще се направи историческа среща между лидерите на Западните Балкани и лидерите на Европа. Дотогава имаме редкия шанс да покажем, че на първо място стои Европа и ценностите й, че сме си научили уроците и ще гледаме напред, а не в историята“, каза още той.

На лекцията присъстват депутатите от ГЕРБ ген. Константин Попов, Ивелина Василева, Красимир Велчев, посланици, студенти и преподаватели от УНСС.


В категории: Политика

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки