Боядисани със синтетичен оцветител мандарини отново заливат нашия пазар


Боядисани със синтетичен оцветител мандарини отново заливат нашия пазар
15 Ноември 2017, Сряда


Проф. Байкова съветва старателно плодовете да се измиват старателно с четка и сапун, преди да се консумират 

Автор: Десант

Отново са се появили боядисани със синтетичен оцветител мандарини на нашите пазари, обяви професор Донка Байкова пред Българската национална телевизия. Тя съветва старателно да измивате плодовете, преди да ги консумирате, а най-добре е с четка и сапун.

Професор Байкова твърди, че оцветителите по мандарините могат да предизвикат алергии при децата.

Пред БНТ зрители сигнализират, че са си купували мандарини, напръскани с оранжева боя, която оставала по пръстите им, когато белели плодовете. На пазара обаче те изглеждали сочни и привличали погледа.

От Българската агенция по безопасност на храните уточняват, че използването на оцветители по плодовете е позволено и е ненаказуемо. Става въпрос обаче само за повърхностна обработка, и то с определени вещества.

От Агенцията по храните твърдят, че те са напълно безвредни и няма да предизвикат каквито и да било странични реакции. Съставени са основно от цветен восък и гланциращ агент с органичен произход, който се намазва по кората и не прониква през нея през сърцевината на плода.

Според професор Байкова обаче някои от тези оцветители са със синтетичен произход и са причина за поява на свърхвъзбудимост при децата, както и за поява на кожни обриви и астматични пристъпи.

Експертът съветва да не подценявате миенето на плодовете, като използвате четка, сапун и ръкавици, за не попадне част от боята върху ръцете ви.


В категории: Новини

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
сем.Даневи
19.11.2017 20:43:27
0
0
Какъв изкуствен живот живеем...
Вече и плодовете са ментета!
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки