Трима български лекари, участвали в хуманитарна акция, са били арестувани в Сърбия


Трима български лекари, участвали в хуманитарна акция, са били арестувани в Сърбия
Снимка: бТВ
11 Ноември 2017, Събота


Това е сериозно нарушение на официалната Българо-Сръбска политика на сътрудничество и добросъседство, категорични са от Граждански комитет „Западни покрайнини“

Автор: Янко Георгиев

Граждански комитет „Западни покройнини” в Босилеград сигнализира за срамен международен скандал с български лекари, останал скрит от медиите.

Трима доктори от Първа градска болница в София са организирали на 10 ноември,  с писменото съгласие на Здравния дом в Босилеград-Западните покрайнини (на територията на Република Сърбия),  хуманитарна акция за оказване на медицинска помощ за местното българско население.

Още с пристигането на медицинските лица в Българския културно информационен център в Босилеград се явил инспектор от град Ниш, съпроводен от около 20 полицаи, които са задържали докторите и са ги отвели в местното полицейско управление, съобщават от комитета.

Тримата не са били разпитвани, нито пък са били карани да попълват документи, с което всъщност не се дава възможност да се разбере за какво са били задържани. Освободени са около 17,00 ч. Българско време.

За случая е информиран генералния консул на Република България в град Ниш г-н Едвин Сугарев, който е взел всички надлежни мерки за изясняване на случая.

Този инцидент става само 2 дни след отбелязване Деня на Западните покрайнини, който е свързан с окупацията и предаването на Българското население към Кралството на Сърби, Хървати и Словенци през далечната 1920 г., откогато започват тежките проблеми свързани с политиката на асимилация и дискриминация към Българите от тези краища и до днес.

Случаят е сериозно нарушение на официалната Българо-Сръбска политика на сътрудничество и добросъседство насочена към създаването на благоприятни предпоставки за присъединяването на Сърбия към Европейския съюз.

Гражданският комитет „Западни покрайнини“ ще представи официално становище по случая, съобщава председателят на комитет „Западни покрайнини” проф. Лозан Митев.

А евродепутатът Ангел Джамбазки в понеделник ще внесе сигнали да Европарламента и Европейската комисия. Той ще сезира за случая със сънародниците в Западните покрайнини комисаря по разширяването и комисаря по външните работи.


В категории: Международна политика , Новини , Свят

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки