Берлинската стена - какво не знаем за нея


Берлинската стена - какво не знаем за нея
Снимки : Интернет
10 Ноември 2017, Петък


Зловещият символ на студената война рухна преди 28 години

Автор: Дина Харизанова

По времето, когато у нас се провежда поредният пленум на ЦК на БКП, на чието заседание на 10 ноември 1989 г. Политбюро освобождава от длъжността генерален секретар несменяемия в течение на 35 години Първи – Тодор Живков, в Берлин граждани събарят зловещата стена, разполовила столицата на Германия на Източна и Западна част.

Нейното изграждане започва на 13 август 1961 г. През нощта към границата между Западен и Източен Берлин се насочва войска, която блокира всички гранични участъци в чертите на града. Линиите на метрото също са разделени на западна и източна половина.



Първоначално е опъната бодлива тел, а по-късно съоръжението е направено от бетон. Неговата цел е да предотврати бягството на източноберличани и масовото изтичане на специалисти към по-привлекателната и развита Западна Германия.



Последната по-голяма реконструкция на Берлинската стена се извършва през 1975 г. В навечерието на своето фиаско тя представлява сложен комплекс от бетонни заграждения с обща дължина от 106 км, средна височина от 3,6 м и дебелина – 1,5 м. 



Изградена е от метална мрежа – 66,5 км, сигнални ограждения под високо напрежение – 127, 5 км; 105,5 км ровове, противотанкови укрепления и 302 стражеви вишки. Използваните за строителството й бетонни блокове са 45 хиляди.

Край пропускателните пунктове от двете й страни през всичките години на съществуването й на пост стоят танкове: от едната страна – съветски, а от другата – американски.

При опитите за бягство зад стената са загинали над 125 човека, като точният брой на жертвите и до днес остава неизвестен. Знае се само, че около 5000 души са успели да преодолеят това мракобесно препятствие.

Под влиянието на масовите демонстрации и протести, на 9 ноември 1989 г. правителството на ГДР премахва ограниченията за контакти със Западен Берлин. В този ден са огласени новите правила за влизане и излизане от страната. Съгласно приетите решения, източногерманските граждани могат да получат визи за посещение в Западен Берлин.

Но хиляди не дочакват посочения срок и вечерта на 9 ноември се струпват край стената. Граничарите, които все още не са получили заповеди, се опитват първо да отблъснат тълпата, използвайки водни оръдия, но след това отстъпват на масовия натиск и се принуждават да отворят границата.



На следващия ден – 10 ноември 1989 г., около Бранденбурската врата страстите не стихват. Жителите на едната част на Берлин се опитват да съборят стената. Помагат им живущите от другата страна на града.



Случващото се превръща във всенароден празник!

На 1 юли 1990 г. пограничния контрол напълно се отменя. За периода януари – ноември 1990 г. всички съоръжения по границата са премахнати, с изключение на отрязък от 1,3 км, който е оставен като паметник на един от най-популярните символи на студената война.

28 години по-късно части от Берлинската стена има пръснати по целия свят. Парчета от нея например са изложени за продажба в малко градче до Берлин на 8 ноември 2013 г.



А само преди ден, на 9 ноември тази година, на площад „Европа“ в историческия район на Тбилиси тържествено бе поставен фрагмент от Стената. По думите на грузинския премиер Георгий  Квирикашвили, той получил този подарък  по време на визитата си в германската страна на 16 юли 2016 г. като символ на дружбата между Германия и Грузия.




В категории: История , Добри Вести , Нова история , Свят

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки