Фалшива новина вкара турски танкове в България


Фалшива новина вкара турски танкове в България
Снимка: kombg.com
05 Ноември 2017, Неделя


Тиражираната от няколко електронни медии информация се оказа преписана от матапчийски сайт

Автор: Десант

Десетки турски танкове и стотици военни отказват да се изтеглят от България след участието си във военно учение – тази ужасяваща информация бе тиражирана в ранната неделна сутрин от няколко новинарски сайта.

Има само една малка подробност: тиражираната от няколко електронни медии изправяща косите вест е преписана от… сатиричния сайт „Гъделнюз”, алармира bTV.

Малцина обаче са обърналите внимание на названието на сайта и доста хора изпаднаха в паника.

В дописка, озаглавена "82 турски танка, дошли на "учение" у нас, отказват да напуснат! Окупация на Тополовград и Родопите... Бойко мълчи..." се посочва, че малко над 800 войници и офицери от турската армия са били на „традиционно военно учение между Тополовград и Каменна река” и 4 дни след края на занятията те все още са у нас с мотива, че чакат заповеди от преките си ръководители. Твърди се, че НАТО са препратили запитванията на Външно министерство към регионалния щабен център в Истанбул.

Единственото вярно в тази псевдоинформация е, че Турция наистнита разполага с танк, наречен „Алтай”, макар че той все още не е на въоръжение в армията на югоизточната ни съседка.

Справка в сайта на Министерството на отбраната показва, че през последните дни няма планирани учения, в т.ч. и международни такива. Няма и информация през годините за „традиционно военно учение” в посочения регион.

Сайтът „Гъделнюз” изрично предупреждава на заглавната си страница, че това е „блог за новинарско фентъзи" и в него се публикуват новините, "каквито биха били, ако зависеше от един умерено луд, с богато въображение”. "Не се "връзвайте, забавлявайте се!" - предупреждават създателите му.

Домейнът на майтапчийската медия е регистриран на името на Добри Божилов – журналист и интернет предприемач. Той е бил  кандидат за евродепутат от РЗС на Яне Янев, а по-късно е номиниран за народен представител от листите на партия „Кой” на Светозар Съев. 

Повечето от материалите в „Гъделнюз” са критични по отношение на политическата ориентация на България и членството й в ЕС и НАТО. Макар и афиширан като „сатиричен”, сайтът често е дословно преписван от някои „сериозни” медии, които следват същата политическа линия.

Фалшивата новина за турските танкове е тиражирана скоро след публикуването си от малкия регионален сайт „Ком България”. Липсва позоваване на първоизточник. Но и тук е подчертано, че "към момента няма потвърждение на информацията и доказателства за слуха".

Това е първа публикация в тази медия от 30 октомври насам. Чия е собствеността и какъв е екипът на сайта не се съобщава. Домейнът е регистриран от пловдивската фирма за уеб дизайн „Фай груп”.


В категории: Новини , Парадокси

7
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
7
Девиативни Новини.
24.11.2017 14:56:14
0
0
Невярно съдържание, не отговарящо на истината... некоректно представена информация.... и всичките възможни девиации по фалшивите медии и новини...., като такава глупост, фразеология няма в българският език и нарушава неговите системи /да не ги изброяваме... че изкуствено се въвежда и „социолингвистика„ с „фалшиви новини„ идеологии и т.н.... За да се спре тази лавина от фалшиви разсъждения и спекулации - коректната квалификация и социолингмистично неутрално е Девиативни новини. десет в едно. Госпожи и Господа Журналисти.
6
Приятел на България
07.11.2017 14:26:01
0
0
Турция неотдавна е заявила и че повече не признава Лозанския договор с Гърция.
5
Приятел на България
06.11.2017 11:04:21
0
0
Ако друга държава членка правеше това щеше да бъде изключена от НАТО. А и непризнаването на турския геноцид над кюрдите, арменците, гърците и българите щеше да бъде отдавна признат от всички големи западни страни ако не ставаше дума за Турция.
4
Приятел на България
06.11.2017 10:40:05
0
0
Турция нарушава правилата на НАТО и като много добре сътрудничи с Русия която недавно обявена за враг на тази организация. Другите страни членки на НАТО правят военни упражнения за евентуална агресия от страна на Русия докато Турция е нейната съюзничка.
3
Приятел на България
06.11.2017 10:30:03
0
0
Бг. и Гърция не могат ли да затворят границите си с Турция за всички возила карани (само) от турски граждани? Това би означавало пълна изолация на Турция от Европа. Турция постоянно нарушава гръцкото въздушено пространство с военни самолети (!), продължава да окупира част от Кипър и т.н. Турските власти са обсъдили и затваряне на границата с иракския Кюрдистан като наказателна мярка срещу усилията на кюрдите да станат независими.
2
Приятел на България
06.11.2017 10:21:02
1
0
Във връзка с искането на господин Каракачанов за наказателна отговорност на Лютви Местан. Той не е лоялен гражданин на България, не само поради това че иска незаконни неконституционни неща да се осъществят а и защото ръководи нелегална партия. Той почернява България пред потенциалните анти-български румънски съюзници въпреки че Турция и Румъния са съ-членки на НАТО с България, а Румъния е и съ-членка на Бг. в Европейски Съюз.
Великите западни държави-членки на НАТО и ЕС би трябвало да защитят Бг. от териториалните претенции на Турция и Румъния като се има предвид че последните нарушават правилата на тези организации за поведение към съ-членките си. Плюс окупацията на част от Кипър и т.н.
Знае се какво са направили турците на арменците през 1915 за това че не били лоялни граждани на Османската Империя. Турците нямаха никакви доказателства за това, може би само за 100-200 видни ръководители на арменците, а не за 1,5 милион арменци. Какво да направи Бг. сега с/на Лютви Местан и други нелоялни бг. граждани от турски произход?
1
Приятел на България
06.11.2017 10:01:52
0
0
Това е фалшива новина но вижте какво наистина правят българските турци, например един от техните ръководители Лютви Местан, който е дал интервю на националната, тоест държавна/официална информационна агенция на Румъния, Аджерпрес в който почернява България за това че дискриминирала несъществуващите [национални или етнически] малцинства. Той знае много добре че в България няма такова нещо (както и в Гърция, Франция) защото признаване на национални малцинства означава даване на колективни права, което е в противоречие с международното право. Например в БЮРМ/Македония където се признават такива малцинства има албански, сръбски и т.н. политически партии които колективно представляват етническите албанци, сърби и т.н. Няма една сръбска политическа партия за всеки един етнически сърбин в БЮРМ, значи става дума за колективни права. Вижда се опитът на Румъния чрез своята държавна (!) информационна агенция за почерняване на България а също, което е много по-важно, за съюзиране с Турция срещу България за евентуална бъдеща съвместна кражба от български територии (Южна Добруджа за Румъния, югоизточна България за Турция). Освен това даването под международен съд на Бг. от страна на Рум. за крадене на българска черноморска територия има като цел Рум. да стане пряк черноморски съсед на Турция, което би означавало обикаляне на Бг. от бъдещи газо- и нефтопроводи идващи от Турция. Тези спорни 17 кв. км. от черноморски териториални води принадлежат на Бг. Бг. да даде други 17 кв. км. на Румъния които не са по водната бг-турска граница, ако наистина би се доказало че те би трябвало да принадлежат на Рум. В знак на приятелство и добросъседство тя би трябвало да приема размяна на равни по площ територии. Но няма нужда Бг. да отстъпи територии защото Румъния вече е спечелила 9700 кв. км. от Украйна с "аргумента" че Змийският Остров няма природни източници от вода и следователно не би трябвало да служи за определяне черноморска граница между двете страни. Това не нулен "аргумент" понеже Сингапур също няма природно водни източници и все пак има териториални води. По същата "логика" би трябвало Сингапур да бъде лишена от тях и те да бъдат дадени на съседи на тази страна.

https://www.agerpres.ro/externe/2013/05/06/corespondenta-in-bulgaria-exista-o-discriminare-ascunsa-fata-de-minoritati-sustine-liderul-partidului-etnicilor-turci-11-35-16
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки