Залив в Антарктика ще носи името на историка Божидар Димитров


Залив в Антарктика ще носи името на историка Божидар Димитров
Снимка: Министерство на културата
03 Ноември 2017, Петък


Днес той получи отличие, което досега не е давано на българин, а само на няколко бележити чужденци

Автор: Десант

По време на тържествената церемония стана ясно, че залив в Антарктика носи името на проф. Божидар Димитров. Заливът Димитров е широк 6,8 км и е разположен на полуостров Велинград, на брега Греъм.

На специална церемония днес в галерия „Средец” министър Боил Банов отличи видния наш историк, пенсионирал се преди броени дни като директор на НИМ, за изключителния му принос в развитието и утвърждаването на българската култура и национална идентичност.

На събитието присъстваха и зам.-министърът на културата Румен Димитров, директори на дирекции във ведомството, както и доц. д-р Бони Петрунова, която беше назначена за директор на НИМ до заемането на длъжността въз основа на конкурс.

„За мен е невероятна гордост днес да наградя корифея на българщината - проф. Божидар Димитров. Един човек, който превръща НИМ в институция, а и самият той е институция. Прекланям се пред неговия дух и неистово желание да въздига българския дух и българщината, да ни кара да се чувстваме горди, че сме българи”.

С тези думи министър Банов анонсира връчването на отличието, преди да прочете и официалния текст на почетната грамота, който гласи: „Специалната награда, която министър Банов връчи на проф. Димитров, е отличие, което досега не е давано на българин, а само на няколко бележити чужденци, сред които и директора на Лувъра. То е препратка към историята на страната ни и е свързано с културата на българите и откритото край Надсентмиклош уникално златно съкровище, шедьовър на ранносредновековното изкуство в Европа.

„Трогнат съм, защото много хора са си тръгвали, без да се каже дума за тях. Благодарен съм за високата оценка, която ми е дадена”, каза при получаването на отличието проф. Божидар Димитров, цитиран от пресцентъра на културното ведомство.

Що се отнася до евентуалното му връщане в политиката, историкът коментира пред "Фокус", че би сторил това, но при определени условия. „И при някои идеи, които имам, свързани с историята, с музейното дело, с културно-историческия туризъм и т.н. И ако се зарече този, който ще ме покани, че ще ги изпълни, бих се съгласил. Но иначе да отида просто ей така, да вися и да получавам министерска заплата, не си струва. Тя и без това не е особено голяма“, обобщава проф. Димитров, който миналия месец категорично заяви, че се пенсионира като шеф на НИМ, но не и като историк..


В категории: Новини

2
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
2
Кармен
03.11.2017 13:25:26
0
2
Поздравления !
Толкова е хубаво да има подобни събития , признателността има стойност, когато е на време поднесена !
Бъдете здрав Професоре !
1
Кармен
03.11.2017 13:25:25
1
0
Поздравления !
Толкова е хубаво да има подобни събития , признателността има стойност, когато е на време поднесена !
Бъдете здрав Професоре !
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки