РЕТРО СЕНЗАЦИЯ: Инженер от Казанлък можел да поправи... изгорели електрически крушки


РЕТРО СЕНЗАЦИЯ: Инженер от Казанлък можел да поправи... изгорели електрически крушки
03 Ноември 2017, Петък


В началото на миналия век той дори получил патент за това, но не му стигнали парите да построи съответната инсталация

Автор: Диана Славчева

В началото на миналия век казанлъчанинът инж. Димитър А. Шопов успял да поправи... изгорели електрически крушки. Както информира в. „Казанлъшка искра“ в броя си от ноември 1927 г., инженерът освен това постигнал нещо още по-важно – направил крушките „по-издържливи на сътресение и случайни повреди“.

Шопов успял да се сдобие с патент за възстановяване на изгорели електрически лампи под № 634 от 26 януари 1925 г., който бил регистриран от тогавашното Министерството на търговията, промишлеността и труда.

И още – той има също така признати права „на общи и специални облаги за електрически лампи и крушки от стъклена маса“.

Господинът Шопов обаче поради липса на средства „нямал възможност да построи инсталацията си", алармира старата казанлъшка газета. Затова редакцията призовава местната Популярна банка да си развърже кесията, образно казано. Защото, ако финансирала начинанието, това щяло „да създаде работа за много работници и агенти, които ще събират за поправка изгорели електрически крушки и лампи от всички градове и села, гдето има електрическа енергия“.

Доколкото историята помни обаче, такова предприятие така и не е видяло бял свят – очевидно казанлъшките банкери не са хванали вяра, че в поправката на изгорели крушки има хляб, или пък кой знае какви други мотиви са ги спрели да инвестират в българския гений.


В категории: История , Парадокси , Нова история

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки