Върнаха на старото му място лъва от съборения войнишки мемориал пред НДК


Върнаха на старото му място лъва от съборения войнишки мемориал пред НДК
Снимка: Емил Митев
02 Ноември 2017, Четвъртък


Бронзовата фигура държи под лявата си лапа карта на Санстефанска България

Автор: Десант

Днес на мястото на демонтирания паметник пред НДК беше поставен лъвът от разрушения войнишки мемориал на загиналите от Първи и Шести пехотен полк.

Платформата с бронзовия лъв тръгна от леярната в столичния квартал Требич.

Паметникът е на 80 г. и е в много добро състояние, обясни пред Би Ти Ви Марин Марков, собственик на леярната и скулптор.

Бронзовата лъвска фигура държи под лявата си лапа карта на Санстефанска България. Доскоро тя се извисяваше пред централния вход на Националния военноисторически музей в столицата, където намери подслон, след като в края на 70-те години на миналия век войнишкият мемориал бе разрушен, за да се издигне на негово място монументът „1300 години България“ на Валентин Старчев.



Известният „Паметник на загиналите във войните през 1885, 1912-1913 и 1915-1918 г. от Първи и Шести софийски полкове“ е открит от Борис III. В първоначалния си вид представлява три стени, подредени в П-образна форма с декоративна колонада и с монтирани върху тях плочи с имена на загиналите във войните.



Размерите му са внушителни – 21 метра ширина и 11 м височина на всяка от стените. А пред централното от съоръженията се издигал гигантски лъв, чиято дясна лапа е положена върху картата на Санстефанска България. Именно той сега се завръща на старото си място, като намерението на столична община е да бъдат възстановени и стените на някогашния мемориал.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки