Вицепремиерът Валери Симеонов предаде на музея в Калофер реликва, донесена от Украйна


Вицепремиерът Валери Симеонов предаде на музея в Калофер реликва, донесена от Украйна
Вицепремиерът Валери Симеонов и директорката на музея Ася Николова подписват удостоверението за дарение, Снимка: НМ „Христо Ботев" - Калофер
01 Ноември 2017, Сряда


Очаква се експерти да проучат донесения експонат

Автор: Диана Славчева

Навръх празника на народните будители – 1 ноември, вицепремиерът Валери Симеонов официално предаде на Националния музей „Христо Ботев” в Калофер бастун, дарен от Всеукраински център за българска култура в Одеса.

Церемонията, на която ценната реликва бе връчена на директора на музея – Ася Николова, се състоя в Общинската стая на Даскал Ботево училище в балканското градче.

Строежът на училището е завършен през 1848 г., като то е изградено по инициатива на самия Ботьо Петков – бащата на Христо Ботев. Сградата му е вдигната изцяло с дарения и доброволната помощ на калоферци. В него Даскал Ботьо е главен учител до 1869 г.

Днес то е превърнато в музей, където е  разположена постоянната експозиция „Просветното дело в Калофер през епохата на Възраждането”, като на втория етаж са уредени възстановки на стаи от Взаимно и Класно училище, както и на Учителска и Общинска стаи.

Пред сградата се намира историческият камък, от който Христо Ботев произнася паметната си реч на 11 май 1867 г.

Според записките, пазени във Всеукраински център за българска култура в Одеса, дарената вещ е принадлежала на Афанасий Сибов, като в различни спомени, касаещи живота на Христо Ботев в Задунаевка, се споменава, че Сибов е получил бастуна като подарък от ръцете на поета революционер. 

Според някои той е бил колега на Ботев, според други - приятел, а според трети - негов ученик. Съгласно очерк за историята на Задунаевка, публикуван в сайта на украинското село, Афанасий Николаевич Сибов е преподавал в тамошното школо в периода 1872-1877 г.

Христо Ботев пристига в Задунаевка на 29 август 1866 г. Очевидно Сибов не му е бил колега. Но интересното е, че селският старейшина, пред който Ботев се представя с думите: „Изпратен съм тук от Акерманския уезд (бивша териториална административна единица в Русия, б. а.), от отдела за народно образование, като учител във вашето село”, се казва Петър Сибов. Много е вероятно Афанасий да е негов родственик и покрай това да се е сближил с българския даскал. Но как точно е било - думата имат специалистите.

„Предстои да се проучат спомените, събирани от различни изследователи на Ботев, които се пазят в нашия музей. Бастунът ще бъде подложен на експертна оценка и едва тогава ще можем да знаем със сигурност каква е неговата истинска история" - коментира директорът на музея на Ботев в Калофер Ася Николова.

Между другото тя се похвали, че в днешния празник потокът от посетители в Националния музей „Христо Ботев” не е спирал. И така е всеки ден. Но точно в Деня на народните будители, въпреки че учениците са във ваканция, цели класове са преминали през залите на институцията. Неговата експозиция бе разгледана с интерес и от вицепремиера Валери Симеонов.

В Калофер той взе участие в празненствата по случай Деня на народните будители и присъства на среща на Националното сдружение на кметовете на кметства в България.


В категории: Новини , Духовни средища

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки