Съдът в Ямбол осъди местния театър заради нарушени авторски права


Съдът в Ямбол осъди местния театър заради нарушени авторски права
01 Ноември 2017, Сряда


Това не е първото подобно дело, което завежда композиторът Юлиан Слабаков

Автор: Десант

Окръжен съд - Ямбол осъди Ямболския драматичен театър „Невена Коканова" заради нарушени авторски права, съобщиха от съдебната институция.

Окръжните магистрати са постановили решение театърът да заплати на Юлиян Слабаков 3325 лв. за имуществени вреди и 2500 лв. неимуществени вреди като обезщетение за използване на негови текстове в постановката „Бременските музиканти" без да му е заплатено за това.

Решението по гражданското дело може да бъде обжалвано пред Бургаски апелативен съд.

Както вече „Десант" писа, това не е първото подобно дело на Юлиан Слабаков. Той вече е осъдил Благоевградския театър по сходен казус – използване на негови текстове и либрета в пиесите „Принцесата и свинарят” и „Бременските музиканти”, за което театърът му е заплатил над 23000 лв. различни обезщетения.

Композитор съди наред български театри за плагиатство

Пиесата „Бременските музиканти” се играе в Ямболския театър от 2013 г. до сега. През 2016 г., след като Слабаков е предявил претенциите си за авторство, директорът на театъра Михаил Лазаров е възложил на актьора Волен Митев, за когото е известно, че има поетичен талант, да съчини нови стихове за пиесата.

Но въпреки това новият вариант на стиховете не се играе, а се използва формално за пред проверяващи органи. Пиесата се играе в детски градини и начални училища и на практика там няма кой да контролира и проверява кой от текстовете се използва – на Слабаков или на Митев.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки