Пчелари и ловци ще си сътрудничат в борбата срещу нерегламентираните пръскания с опасни пестициди


Пчелари и ловци ще си сътрудничат в борбата срещу нерегламентираните пръскания с опасни пестициди
27 Октомври 2017, Петък


Вижте къде трябва да се подават сигналите за такива третирания 

Автор: Десант

Неправителствените организации ще си сътрудничат в борбата срещу нерегламентираните пръскания с опасни пестициди и хербициди от страна на земеделските производители.

Пазарджишкият областен управител  Стефан Мирев отправи апел към членовете на ловно-рибарските и пчеларски сдружения да извършват периодични проверки и да подават сигнали към Областната дирекция по безопасност на храните за нерегламентирани пръскания на земеделската продукция и последващото отравяне и унищожаване на пчелни семейства и дивеч.

Като председател на инициативния комитет за защита правата на ловците, Евгени Абаджиев - председателите на ЛРС „Сокол 1893” в Пазарджик, сподели на среща в областната управа, че всяка година ловните сдружения в областта разселват фазани, яребици, патици и дори зайци за 150 000 лв.

Напоследък ловната охрана открива дивеч без видими наранявания от изстрел. Предполага се, че животните са отровени след третирането на площите с превишени норми на пестициди, хербициди или други забранени химикали.

Подобни са проблемите и за пчеларите, които в повечето случаи констатират унищожаването на пчелните семейства особено след въздушни пръскания.

Около 6 800 са ловците в област Пазарджик, над 240 са членовете на пчеларските сдружения, стана ясно по време на срещата.

Областният управител Стефан Мирев предложи сдруженията на пчеларите и ловците да подпишат споразумение за сътрудничество. Ползвайки сега действащите нормативни актове в защита на пчелните семейства, ловците ще могат да защитят стопанисвания от самите тях дивеч срещу поголовното неправомерно използване на отрови в природата.

Само три са подадените сигнали за нерегламентирано пръскане с авиация за изминалата година, изтъкна Иванка Божилова - началник на отдел „Растителна защита” към Областната дирекция по безопасност на храните. Когато има съмнения за нерегламентирани пръскания с надземна техника сигналите трябва да се подават до кметовете на населените места, а за авиационно третиране - до отдела по растителна защита към областните дирекции на БАБХ.

Практиката показва, че най-честите нарушения с надземна разпръскваща техника се извършват през месец март, а тези с авиацията през месец април.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки