За пръв път в България: Митрополит Григорий освети докторски престилки


За пръв път в България: Митрополит Григорий освети докторски престилки
20 Октомври 2017, Петък


По случай Деня на лекаря във Враца бе излъчен филма „Спасителят хирург“, посветен на св. Лука Кримски чудотворец

Автор: Даниел Василев

Врачанският митрополит Григорий направи уникален ритуал по освещаване медицинските престилки на докторите и медицинските сестри от града по случай Деня на българския лекар. Това се случва за първи път в България.

След ритуали бе прожектиран филма "Светителят хирург", който разказва за живота и чудесата на свети Лука Кримски чудотворец. Светецът приживе е бил блестящ лекар хирург, без нито една неуспешна операция. Авторският филм е дело на журналиста Ангел Бончев.

Негово Високопреосвещенство призова лекарите да следват светлия пример на свети Лука Кримски, който никога не отпращал нуждаещ се и когато се налагало е лекувал и безплатно, поради огромната му любов към хората.

Владиката отправи молитва към Кирмския чудотворец да пази и ръководи в делата им лекарите, да им дава здраве и сили в нелеката им служба в полза на болните българи. Лекарското съсловие на град Враца и гражданите, присъствали на прожекцията на филма "Светителят хирург" не скриха емоциите си от преживяното.

Повечето от тях не бяха чували за свети Лука Кримски и част от тях си тръгнаха с насълзени очи от чутото и видяното в лентата и за обичта, с която приживе свети Лука Кримски е бил в служба на страдащите хора, както самият той е наричал своите пациенти.   

Малко по-рано през деня при огромен интерес и препълнена зала в местната библиотека "Христо Ботев" бе представена и детската книга "Свети Лука Доктора", отново на журналиста Ангел Бончев. Тя е отново разказ за светителския път и безбройните чудеса на кримската ярка звезда - Лука Симферополски.

Всяко дете отнесе със себе си книгата "Свети Лука Доктора". Прожекцията на филма "Светителят хирург" бе съвместна инициатива на Врачанската света митрополия и община Враца.


В категории: Добри Вести , Вяра , Светии и свещеници

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки