Правителството намали таксите, събирани от Института по метрология


Правителството намали таксите, събирани от Института по метрология
18 Октомври 2017, Сряда


Целта е да се създаде по-благоприятна бизнес среда за лицата, които използват услугите на БИМ

Автор: Янко Георгиев

Правителството прие промени в Тарифата за таксите, които се събират от Българския институт по метрология. Целта е да се създаде по-благоприятна бизнес среда за лицата, които използват услугите на БИМ, чрез намаляване, премахване или диференциране на определени такси.

Предвидена е възможност в случаите, когато производителят или вносителят осигурява еталони и помощен персонал за собствена сметка, както и протоколи за изпитване на средства за измерване от акредитирана лаборатория или от национален метрологичен институт, за същото да му бъде намален размерът на таксата за изпитване с 30 на сто.

За извършване на последващи проверки и метрологични експертизи на разходомери за газ, водомери и топломери, заинтересованите лица ще заплащат по-ниски с 20% такси.

Намалени са и таксите за предоставяне на официални справки от регистъра на одобрените типове средства за измерване и издаване на дубликат на удостоверение за одобрен тип.

Отпадат таксите за издаване на свидетелство за одобрен тип устройство или система с фискална памет, за електронен касов апарат с фискална памет и за електронен таксиметров апарат с фискална памет.

Тарифата се привежда в съответствие с действащото законодателство, като отпадат такси за услуги, за които вече няма нормативно основание да бъдат извършвани от БИМ, и в същото време се въвеждат такси за услугите, вменени на БИМ след 2013 г.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки