Ремонтът на Желязната църква в Истанбул приключи отвън


Ремонтът на Желязната църква в Истанбул приключи отвън
Снимка: БТА
16 Октомври 2017, Понеделник


Остава да се довърши реставрацията на вътрешната декорация на уникалния български храм

Автор: Десант

Българската църква "Свети Стефан", наричана още Желязната църква заради уникалната й конструкция, е напълно обновена след дълъг ремонт, съобщава БТА.

Православният храм в квартала "Фенер" край брега на Златния рог в Истанбул силно впечатлява с реставрирания си вид и красив изглед. Той все още е затворен за посетители, а теренът наоколо е строителна площадка, тъй като реставрацията му продължава с вътрешната декорация.

Иначе е свалено строителното скеле, което опасваше конструкцията, докато се ремонтираше в продължение на няколко години.

Медията изтъква, че от камбанарията се открива прекрасна гледка към Златния рог и Босфора.

Тържественото откриване и освещаване на обновената църква е планирано за  7 януари 2018 г., уточнява пред БТА председателят на българската общност в Истанбул Васил Лиязе.

Ремонтът на българската светиня в Истанбул продължи няколко години. Той се финансира от Истанбулската голяма община и община Фатих и е на стойност около 2,5 млн.евро, като се извършва и със съдействието на българската държава.

Главният архитект на проекта по реставрацията на "Свети Стефан",Фикрие Булунмаз, която ръководи строителния и реставраторския екип, е категорична: „Укрепихме така добре българската църква „Свети Стефан", че вярвам, че ще издържи още поне 150 години".

Припомняме, че уникалният храм е вдигнат на мястото на къщата, дарена от княз Стефан Богориди, която цариградските българи преустройват в дървена църква. Тя е осветена на 9 октомври 1849 г. и заедно с изградения след две години метох, се превръща в люлка на българското духовно и национално Възраждане.

Тук за първи път е прочетен издаденият на 28 февруари 1870 г. ферман, с който българите се признавали за отделен етнос с право на самостоятелна Църква под името Българска Екзархия.

През 1898 г. на мястото на изгорялата стара дървена църква се издига нова – желязна. Проектът е на архитект Ховсеп Азнавур, а изпълнението е на австрийската фирма “Рудолф фон Вагнер”. Храмът се състои от сглобяеми железни елементи с общо тегло 500 тона.

Те са монтирани пробно в Австрия, след което са пренесени до Истанбул с кораб от Виена по река Дунав, през Черно море и Босфора. Църквата е осветена от екзарх Йосиф на 8 септември 1898 г.

Две са били православните железни църкви в света, но днес е запазена само българската. Според някои данни несъществуващият вече храм е разрушената през 1934 г. в Киев желязна църква, посветена на Йоан Златоуст.

Практиката с изграждането на железните църкви, разпращани на християнските мисии по широкия свят, се разпространява от Англия в средата на ХІХ в. По данни на запознати в Ливърпул и досега си стоят двете железни църкви, посветени съответно на св. Георги (St. George's) и на архангел Михаил (St. Michael's), но те са англикански (богословски тази религия стои между римокатолицизма и протестантството, б.р.), а не православни, което прави българския храм край Златния рог уникален в света. 


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки