Русалка причаква гмуркачите на морското дъно в местността Крокодилите


Русалка причаква гмуркачите на морското дъно в местността Крокодилите
Снимка: Община Приморско
12 Октомври 2017, Четвъртък


Вижте какво прави там морската сирена

Автор: Десант

Скулптура на красива русалка е новата атракция на Приморско. Тя вече обитава морското дъно в местността Крокодилите като част от проекта на водолазен център „Посейдон“ – подводна галерия „Домът на русалката“. 

Туристите, любители на дайвинга, освен параклиса под вода „Св. Николай Чудотворец“ вече могат да разгледат и позиционираната в близост до него скулптура. Тя се намира на дълбочина от около 12 метра и може да бъде видяна от гмуркачи със специално оборудване, съобщават от общината в морския град.

Доброволци водолази се събраха на пристанището в морския град от ранни зори, за да начертаят план за монтирането на новата подводна атракция. Акцията по закрепването бе ръководена от Тодор Попов – автор на идеята за русалката. Заедно с тях бе и ваятелят на скулптурата Никола Диков. Именно неговата авторска картина „Св. Никола спасява моряка“ постави  начало на проекта за подводна галерия.

След като уточниха подробностите около монтажа, с лодки, натоварени с професионално оборудване, водолазите се насочиха към буната на „Перла“.  Там предния ден с помощта на кран 600-килограмовата русалка беше спусната във водата.

Няколко часа бяха необходими на четирима водолази и две помощни лодки да позиционират новата атракция на Приморско. За да бъде повдигната от дъното и преместена до определеното за монтаж място, подводничарите си послужиха с парашути, които улесниха транспорта под вода.

„Всичко е добре, когато завърши добре“, споделиха организаторите след успешното приключване на подводната акция. Те добавиха, че вече има запитване от художници, желаещи да подредят временна изложба стъклопис в подводната галерия.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки