Държавата отстъпи за 10 години крепостта „Русакастро“ на Камено


Държавата отстъпи за 10 години крепостта „Русакастро“ на Камено
11 Октомври 2017, Сряда


Вижте още кои общини се сдобиха с държавни имоти

Автор: Силвия Горанова

Правителството прие решения, с които на общините Плевен и Червен бряг беше прехвърлена собствеността на четири професионални гимназии – „Захарий Зограф“ и „Луи Пастьор“ в Плевен, „Александър Стамболийски“ в с. Чомаковци и „Юрий Гагарин“ в Червен бряг.

Досега сградите са били публична държавна собственост, управлявани от Министерството на земеделието, храните и горите. Промяната се прави поради преобразуването на училищата в общински.

С друго решение правителството обяви за частна държавна собственост имот, предоставен за управление на Медицинския университет в София, и даде съгласието си висшето училище да премахне сградата. Тя е в недовършен „груб строеж“ от 20 години, с множество дефекти по конструктивните елементи, което я прави опасна.

Безвъзмездно на община Камено за срок от 10 години беше предоставено управлението върху крепостта „Русокастро“. По този начин местната власт ще има възможност да реставрира, експонира и поддържа археологическия обект за развитие на културния туризъм в региона.

Министерският съвет реши още община Карнобат да получи държавен имот с площ 236 кв. м и двуетажна сграда за обособяване на детска млечна кухня и осигуряване на офиси за общинската администрация.

Националната агенция за приходите получава правото на управление върху четири помещения в административната сграда на пл. „Св. Иван Рилски“ №1 в Перник. Те се ползват от служителите в местния офис на НАП.

Министерският съвет даде съгласието си „Български пощи“ ЕАД да продаде два апартамента в Стара Загора. Заявления за покупка на жилищата са подали наемателите им – дългогодишни служители на дружеството. Те им бъдат продадени на цени, не по-ниски от определените от независим оценител, съгласно разпоредбите на Закона за държавната собственост и Правилника за прилагането му.

Прието беше и решение за отчуждаване на части от имоти – частна собственост, които ще бъдат засегнати при изграждането на защитен лесопояс в междугарието Черноград - Айтос на територията на землищата на с. Тополица и с. Черноград, община Айтос.

Обектът е част от проекта за строителство на участъци по жп линията Пловдив – Бургас. Средствата за обезщетяване на собствениците или правоимащите лица на засегнатите имоти са за сметка на Национална компания „Железопътна инфраструктура“.

Направени бяха промени в три решения на Министерския съвет.

С първото се изменя предназначението на имоти, прехвърлени в собственост на община Стара Загора през 2015 г. Вместо за дом за стари хора, те ще бъдат използвани за изграждане на социални жилища за лица в неравностойно положение по проект, реализиран от местната власт.

В решение от 2013 г., с което имоти – частна държавна собственост, се прехвърлят безвъзмездно в собственост на община Ивайловград, отпадат имотите със срутени сгради, които не съществуват на терен.

Третата промяна е в решение от 2015 г. за едновременно намаляване и увеличаване на капитала на „ВиК” ЕАД – Бургас. С нея се отстранява допусната фактическа грешка по отношение на притежаваната от дружеството собственост.





В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки