Хвърлянето на камъни по преминаващи влакове става все по-масово явление


Хвърлянето на камъни по преминаващи влакове става все по-масово явление
Снимка: Булфото
06 Октомври 2017, Петък


Стотици хиляди левове струват на БДЖ всяка година счупените с камъни стъкла на вагони, мотриси и локомотиви

Автор: Десант

Тези дни бе регистриран поредният случай на хвърляне на камъни по влаковете, пътуващи по жп релсите у нас. На 4 октомври, около 21,40 ч. дизелов мотрисен влак „Дезиро”, пътуващ от София за Кюстендил, е замерян в участъка между Копиловци и Кюстендил.

В резултат на вандалската проява са счупени пет странични стъкла на дизеловата мотриса, която е част от най-новия подвижен състав на националния железопътен превозвач, съобщиха от БДЖ.

От компанията изтъкват, че от началото на 2017 г. това е 75-ят случай, при който влакове на „Пътнически превози” ЕООД са замеряни с камъни. Което означава, че се наблюдава изключително тревожната тенденция за нарастване на броя на тези случаи, които са били общо 75 за цялата минала година.

Посегателства от този род сериозно застрашават живота и здравето на клиентите и служителите на железниците, предупреждават от БДЖ. Хвърлянето на камъни по влаковете може да има трагични последствия. При средна скорост на влака 65 км/ч, дори и малко камъче може да пробие стъклото и да рани човек! За щастие, при последния инцидент се размина без наранени пътници и жп служители.

Но пък нанесените на мотрисата щети се равняват на 12 000 лв., като цената на едно ново странично стъкло е около 3000 лв.

Подобни посегателства допълнително усложняват състояние на дружеството като фактически саботират всички усилия на неговото ръководство за предлагане на по-добра и по-качествена услуга, подчертава държавния железопътен превозвач.

Като цяло, щетите, които БДЖ понася всяка година от счупени с камъни стъкла на вагони, мотриси и локомотиви, са в размер на стотици хиляди левове. 


В категории: Новини , Репортажи

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
Приятел на България
07.10.2017 05:15:26
1
1
Относно румъоноезичните и мюсюлманските цигани в България:
Влашките цигани (рудари се наричат, в Сърбия, Унгария и т.н. се наричат баеши) не са румънци. В Румъния никой не ги възприема като румънци. Те изглеждат като обикновени цигани но не говорят цигански. Те са толкова лошо третирани като и другите видове цигани (цигано-, унгарско- или турскоезични). Те са толкова румънци колкото ирландците са англичани, дори по-малко, защото ирландците приличат на англичани като физически изглед.
През втората световна война част от тях са били депортирани от "братята" им румънците в Приднестровието, заедно с част от други цигани. Това пише в том 9 от скорошния трактат по "история", издаден под егидата на Румънската Академия (вижте по-долу връзката):
През последните десетилетия обаче има голям интерес към рударите в България, не само към тези от Южна Добруджа защото са твърде многобройни и имат висока раждаемост. Сега румънците се правят на братя на тези цигани защото са демографска бомба за България. Румънците искат те да продължат да говорят румънски за да България да бъде принудена да предложи сделка в бъдеще: доброволно да отстъпи Южна Добруджа на Румъния където влашките цигани от цялата й територия да се преместят. Доброволното отстъпване на Южна Добруджа не е противно на Крайовския договор. Там не пише нищо и за случая когато населението на Южна Добруджа би искало независимост от България, в резултат промяната на мнозинството й (ако влашките цигани + турците + мюсюлманските цигани станат мнозинство например).
А какво да направи Румъния с Южна Добруджа пълна с цигани? Ще чака подходящ момент когато ще може или да ги депортира някъде или да ги убие.
Тези рудари, които са христяни са в процес на доброволна асимилация, поради престижа на българите, обаче румънците се опитват да се противопоставят на това (вижте по-долу).
В същото време официална Румъния продължава да има териториални претенции към България. Същият трактат по "история" е издаден под егидата на Румънската Академия, както може да се види в снимката. Румънската Академия е държавна институция, финансирана от румънската държава. Значи всичко писаното в този трактат е официална позиция на Румъния, включително че Южна Добруджа е румънска земя. Също така учебниците по "история" са одобрени от Министерството на образованието на Румъния. Някои от тях са и издадени от държавно издателство. В държавните факултети по "история" също така се преподава че Южна Добруджа е румънска земя.
Това важи и за Турция. Освен това Ердоган неведнъж е заявил че части от България са турски земи.

Може да се каже че България също има официални териториални претенции към Румъния и Турция, ако се имат предвид учебниците по история, академичните трудове и т.н. Разликата е че България има твърде малобройни малцинства и в двете страни а като военна мощ, население и т.н. е много под нивото на тези държави, така че няма никаква опасност за Румъния и Турция от страна на България.
Евентуалното изгонване на тамошните българи дори би било добро за България, предвид циганизацията.
Щом териториалните претенции на Румъния и Турция са официални, не е това достатъчно основание турците, циганите мюсюлмани с турско етническо самосъзнание, власите които се определят за румънци и влашките цигани да бъдат изгонени от България в Турция и, съответно, Румъния?
Турците са извършили арменския геноцид с "оправданието" че арменците не били лоялни граждани на Османската Империя и ще воюват заедно с руснаците за независимост или присъединяване към Русия. Да, това се е случило отдавна, когато нямаше ООН и други организации които да ги защитят. Обаче България е на път да бъде превзета от тези етнически групи с твърде висока раждаемост и не става дума за геноцид а само за изгонване към съответните им страни. Това се е случило и през втората световна война с немците от Цехословакия, Полша и Югославия и с италианците от Югославия когато нямаше демгорафска опасност за тези държави, само поради нелоялостта им към държавите в които живееха. Турците, мюсюлманските цигани очевидно са по-лоялни към сродните им страни отколкото към България. Що се отнася до власите, те наистина са с българско самосъзнание но има и такива които са се чувстват румънци и обвиняват България че не спазва правата им. Освен това и Румъния през последно време неведнъж е обвинила България за същото и искала да бъде признато "румънското малцинство", при условие че в България няма национални малцинства (както и в Гърция и Франция). Що се отнася до влашките цигани те наистина се чувстват много близки до румънците (тези които не са се вече доброволно българизирали). Например в книгата Циганите в България (на Е. Марушиакова и В. Попов), издадена през 1992 г. пише че те казват: "ние сме нещо като румънци, почти румънци сме". Когато румънци ги питат вероятно казват "ние сме румънци, като вас". Във Варненска област обаче те са си създали "рударски етнос". Отскоро официална Румъния настоява и за предаването на румънски език за тези цигани в българските училища и за признаването им като "румънско малцинство" но антибългарска пропаганда сред тях се прави от румънците вече от десетилетия. Самото (постоянно) искане за признаване на национални малцинства, румънско или рударско от страна на Румъния или от страна на самите рудари е доказателство за неприятелство и териториални претенции, и съответно за нелоялността към българската държава, при условие че в България няма такъв статус. На тези хора България е обяснила многократно че има и други държави без национални малцинства, така че настояването в тази посока е враждебен/нелоялен жест. Етническите общности в България имат всички права, без да има нужда от признаване на национални малцинства.
Значи Румъния проявява интерес рударите да не "губят" румънски език, въпреки че първоначалният език на тези хора беше цигански, те са езиково румънизирани цигани. Няма защо Румъния да се намеси, само ако има териториални претенции които могат да се реализират (тоест втората кражба на Южна Добруджа) само ако рударите продължават да говорят румънски. Това че някои от тях са с рударско етническо самосъзнание, а други с румънско няма значение за Румъния. Важно е те да не бъдат българизирани, чрез пропаганда може да се получи и де-рударизация, тоест румънизация (не само на езика а и на етническото самосъзнание).
Ако официална Румъния ги обича толкова защо да не ги си взмеме? Може и да им даде земя където да имат автономия или, защо не, независимост.
Изгонването на тези етнически групи обаче е крайна мярка и вероятно няма да бъде взета от България, вижте обаче какво се случва в Мянмар с мюсюлмансите рохингя. Това изгонване се случа кървавно, ако Бангладеш се съгласуваше да си вземе мюсюлманите Мянмар нямаше да бъде критикуван. Мюсюлманите рохингя са дошли от Бангладеш отдавна, точно както власите и влашките цигани, турците и турските цигани в България. Но и ако ставаше дума за изконно население, нелоялността и териториалните претенции са достатъчни да бъдат изгонени. Арменците и гърците в Турция бяха изконно население.
Така че трябва да се търси друго решение: защо българите в Молдова да не получат териториално-етническа автономия, след като има гагаузки прецедент? Тараклия да се провъзгласи за независима в твърде вероятния случай на бъдещо обединение на Молдова с Румъния. После да се направи размяна на населението с Румъния: тараклийските българи да се върнат в България а влашките цигани да се преместят в Тараклия.
Ако Молдова не дава териториално-етническа автономия на българите и/или ако отнема тази на гагаузите България да наложи вето към влизането й в ЕС.
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки