Подводният свят се мести от Бургас в Шумен


Подводният свят се мести от Бургас в Шумен
Снимки: Фейсбук
03 Октомври 2017, Вторник


Едноименната изложба представя невиждани досега у нас причудливи аквариумни рибки

Автор: Десант

Къде може да се види на едно място сребърен долар, електрически сом, скарида боксьор и гладка ноктеста жаба?!  Не е нужно да пориш като капитан Немо вълните с подводницата „Наутилус“, за да се потопиш на няколко левги под морската повърхност и да се насладиш на пъстротата и разнообразието на непознатия подводен свят. 

Една такава изложба, озаглавена „Подводен свят - екзотични аквариумни рибки“, обикаля страната с  общо 22 аквариума, в които са се настанили цели 160 различни вида обитатели на речни и морски води от Южна Америка, Япония, Индия, Бразилия и Уругвай.

До края на септември към тази водна вселена можеше да се хвърли поглед през илюминаторите в Морското казино в Бургас, където една от залите бе преобразена в наподобяващ вътрешността на „Наутилус“ интериор. 



В аквариумите там бургазлии и гостите на морския град можеше да наблюдават една невероятна подводна вселена, населена с рядко срещащия се дори в родната си Амазонка електрически скат, с непрекъснато нанасящите си крошета скариди боксьори, с изглеждащите почти като умрели амбисоми, които се оживяват единствено когато обслужващите аквариумите ги хранят с пинсети директно в устата им, за да не излапат менюто им съжителстващите с тях жаби...

Тук може да се съзре и изящната риба лъв, която за да привикне към аквариумните условия, първо трябва старателно да се „захрани“. Но пък почувства ли се в свои води, почва да се въди на поразия. От нея вече пропищяха край бреговете на Флорида, където се чудят как да намалят популацията на този приспособил се към местните условия хищник.



Интерес сред публиката предизвикват и екземплярите от риба слон, рибата пикасо, електрическият сом и алигаторът гар, както и различни други най-причудливи представители на подводната фауна. Като червеният змиеглав, който иначе обитава водоемите и оризовите плантации на Виетнам, Индия, Китай, Корея и Тайланд. Той може да достигне  грамадни размери и даже в аквариумни условия успява да израсне до 1 метър дължина.

От началото на ноември този воден свят ще се настани в Шумен, а след това постепенно ще превзема и други градове в страната. Все още е в процес на договаряне точно къде ще се приютят аквариумите в Града под Илчов баир. 


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки