Ново обвинение срещу Румен Овчаров по казуса с „Мини бобов дол“


Ново обвинение срещу Румен Овчаров по казуса с „Мини бобов дол“
02 Октомври 2017, Понеделник


Специализираното звено “Антикорупция“ предяви днес ново, прецизирано обвинение за безстопанственост срещу бившия министър на енергетиката. Щетите, нанесени от него възлизат на близо 9 милиона лева

Автор: Янко Крумов

След изготвяне на съдебно икономическата експертиза, срещу Румен Овчаров е повдигнато обвинение за умишлена безстопанственост, от която за „Мини Бобов дол“ ЕАД са последвали щети в размер на 8 940 231,47 лв.

Разследването е установило, че Румен Овчаров, въпреки задълженията си като министър на икономиката и енергетиката не е упражнил достатъчно контрол върху работата на изпълнителния директор на „Мини Бобов дол“ ЕАД.

Изпълнителният директор не е предприел действия по събиране на вземания от договора за наем с „Ораново“ООД и не е извършил действия за подобряване на финансовото състояние на дружеството.

Щетите, които са настъпили за „Мини Бобов дол“ ЕАД представляват неплатени наемни суми от договора с „Ораново“ ООД, режийните разходи по производствената дейност и разликата между фактуриран наем и начислени амортизационни отчисления от „Мини Бобов дол“ ЕАД.

Внесена е конкретизация и по обвинението на Румен Овчаров за извършено от него престъпление по служба, извършено в периода 31 май 2006 г. до 26 февруари 2007 г., при условията на продължавано престъпление.

На 31 май 2006 г. той е превишил властта си като е дал разрешение на „Мини бобов дол“ ЕАД да сключи договор за наем с „Ораново“ ООД като е иззел правомощията на Министерски съвет, съгласно чл.5,т.3 от Закона за подземните богатства.

По силата на този договор е дадено право на „Ораново“ ЕООД да организира и управлява подготовката и изземването на запасите от въглища в мината, в нарушение на Закона за концесиите.

Настъпили са значителни вредни последици за „Мини Бобов дол“ ЕАД, изразяващи се в осъществен неконтролиран и незаконен добив на подземни богатства изключителна държавна собственост.

Като не се е съобразил с разпоредбите на Закона за подземните богатства, Овчаров предложил на Министерски съвет да вземе решение за прехвърляне на права и задължения по невлязъл в сила концесионен договор на „Мини Бобов дол“ ЕАД от държавното дружество на „Ораново“ЕООД за срок от 35 години.

На 26 февруари 2007 г. Румен Овчаров сключил допълнително споразумение № 1 към договор за предоставяне на концесия на „Мини Бобов дол“ЕАД и от това са настъпили значителни вредни последици за дружеството и за българската държава.


В категории: Новини , Разследвания

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки