Зорница Русинова: Варна е шампион по предоставянето на социални услуги


Зорница Русинова: Варна е шампион по предоставянето на социални услуги
28 Септември 2017, Четвъртък


Добрата съвместна работа с бизнеса и неправителствения сектор дава тази възможност за постигане на качествени резултати, категорична е зам.-министърката на труда и социалната политика

Автор: Десант

Община Варна е шампион по отношение на предоставянето на социалните услуги, за цялата област те са 87. Това е цялата палитра от услуги, които държавата финансира, коментира в морската ни столица заместник-министърът на труда и социалната политика Зорница Русинова.

Тя взе участие в кръгла маса на тема „Иновативни социални услуги за възрастни хора в социален риск“.

Считам, че добрата съвместна работа с бизнеса и неправителствения сектор дава тази възможност за постигане на качествени резултати и максимално използване на инструментите в социалната сфера. А това води и до по-добри решения за хората в нужда, заяви зам.-министърът. 

В рамките на дискусията Русинова каза, че се обсъждат иновативни модели, които да компенсират недостига на лични асистенти за възрастните хора в риск и Министерството на труда и социалната политика търси начини да компенсира този недостиг. Именно на базата на такива нови модели ще бъде структуриран и новият закон за социални услуги с времеви хоризонт до 2019 г.

Пред медиите Зорница Русинова каза още, че Варна се представя отлично и по отношение на изпълнението на младежките процедури по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ – обхванати са около 2000 младежи по програмите са стажове и заетост.

„Младежката безработица вече не е сред основните проблеми на страната ни – тя, както и общо безработицата, намаляват. Проблемът с мотивацията обаче остава. Затова се концентрираме върху инвестиции в ранно детско развитие и превенция на отпадането от училище, тъй като то води след себе си младежка безработица и повече социални плащания.

Целта ни е да започнем със задължителното включване още в детската градина, за да може децата да са подготвени за училищния процес, а тези, които имат нужда от допълнителна помощ, да я получат навреме“
, добави зам.-министър Русинова.

Тя подчерта, че инвестициите в ранно детско развитие са част от приоритетите на социалното ведомство и изрази увереност, че сегашните усилия в тази посока неминуемо ще дадат резултат.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки