Дават 8 милиона за укрепване на свлачищата в Царево и Сарафово


Дават 8 милиона за укрепване на свлачищата в Царево и Сарафово
27 Септември 2017, Сряда


С това ще се предотврати намаляването на територия на България вследствие на абразионни процеси

Автор: Десант

С прието от правителството постановление се осигуряват допълнителни средства от централния бюджет в размер на 8 млн. лв. по бюджета на Министерството на регионалното развитие и благоустройството, с които ще се финансира укрепването на свлачища в бургаския квартал Сарафово и на северния бряг на Царево.

Двата обекта са с голямо обществено значение за развитието на регионите, в които попадат.

Изпълнението им е наложително за опазване на живота и здравето на хората и за предотвратяване развитието на проявени неблагоприятни геодинамични процеси.

Основните физико-геоложки явления и процеси, които моделират бреговия склон от Бургаски солници до нос Лахна
, са свлачищата и абразията. Целият участък попада в урбанизираната градска територия, като най-гъсто населен е квартал Сарафово. Оттам редовно преминават пешеходци и велосипедисти. Лошото състояние на терена и опасността от свличане на земни маси застрашават здравето и живота на хората.

В Царево пък свлачищните процеси, подпомагани от подводните течения, са на път да затрият единствения плаж в южното морско градче.

Реализирането на двата обекта ще допринесе за постигане на целите на Националната програма за превенция и ограничаване на свлачищата на територията на Република България, ерозията и абразията по Дунавското и Черноморското крайбрежие 2015-2020 г.

С изграждането на укрепителните, брегоукрепителни и отводнителни съоръжения ще се предотврати развитието на свлачищните процеси по крайбрежни участъци с обща дължина около 2 км, ще се укрепи брегът на Черно море в района на бургаския квартал Сарафово и на град Царево и така ще се предотврати намаляването на територия на България вследствие на абразионни процеси.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки