За заплатите на римските легионери, тайните на Абритус и една рецепта за леща с кестени


За заплатите на римските легионери, тайните на Абритус и една рецепта за леща с кестени
Снимки: Авторът
23 Септември 2017, Събота


Много старини са бетонирани под завода за антибиотици в Разград, но като компенсация в интерактивния музей до него ще разберете колко стрували в древността виното и хляба, а и още много други неща

Автор: Диана

Знаете ли колко е струвало кило хляб в Римската империя? А литър вино? Насъщният бил половин сестерция, което прави два лева, а божествената напитка – една сестерция, т.е 4 днешни български левчета.

И преди да решим, че стандартът ни е почти както на някогашните римляни, трябва да научим, че един обикновен дом – като тези, на които се дивят туристите във Вечния град, можело да се закупи за около 2000 сестерции, което ще рече – за 8000 лева.

В същото време заплатата на един легионер по времето на Октавиан Август е била 225 денария. С други думи той е взимал 1800 евро или в наша валута – 3600 лева.

Не бързайте да завиждате на някогашните римляни! Те може да са имали много пари, които са им стигали и за жилище, и за тоалети, и за разточителни трапези, но пък им се радвали твърде кратко –мъжете живеели средно по 41 години, а жените още по-малко и рядко достигали 30-годишна възраст!.

Не че са се хранели лошо или хигиената им била на ниско равнище. Ми те са си прали често дрехите. Друг е въпросът как, а отговорът – чрез тогавашното „химическо чистене“, т.нар. fulonica, където туниките се третирали във вода, в която са добавени различни алкални субстанции като сода, глина или... човешка урина!



Красивите си очи пък нежните римлянки подчертавали с очна линия, приготвена от стрити на прах изсушени мравки, забъркани със зехтин.

Като споменахме маслиненото олио, трябва да кажем две думи и за римската кухня. Основно ястие било лещата. Сервирали също блюда  с грах, бакла, сушен зелен фасул.  Ако проявите търпение да  прочетете цялата статия, ще намерите в края й една автентична римска  кулинарна рецепта на легендарния гурме специалист, виден чревоугодник и популярен автор на готварски книги през древността – нещо като древния Ути Бъчваров – Марк Гавий Апиций.

Но имайте търпение Преди това да ви попитам известно ли ви е, че едно от най-търсените ястия била... конопената супа. От канабис, разбира се. Нищо ново под слънцето – явно и тогава е имало изкушени от страничните му ефекти, така да се каже...

Всъщност всичко това, както и много други факти за онази велика и неповторима епоха, през която римляните могъщо са владели и днешните наши земи, може да научите на едно място в България – интерактивния музей на територията на археологическия резерват Абритус край Разград.

Древният град, основан в края на I век върху руините на старо тракийско селище като римски военен лагер, е най-известен с това, че е лобно място на император Траян Деций, който загива там в битка през  251 г.



Върху голяма част от руините на Абритус през 50-те години на миналия век започва изграждането на завод за пеницилин, по-късно наричан завод за антибиотици. Под неговите основи завинаги остават бетонирани и неразкрити голяма част от старините.  Но и това, което не е засегнато от строежа на голямото и мощно предприятие, е доста впечатляващо.


Задният вход на завода за антибиотици в Разград, разположен върху останките на древния Абритус

Разкопките продължават и до днес, макар че само преди броени дни там приключи тазгодишния сезон. Археологическите проучвания на късноантичния град под ръководството на Галена Радославова това лято бяха съсредоточени върху разкритите преди това части от жилищни сгради, като сега вече са окончателно изяснени архитектурните планове на две от помещенията.



По думите на Радославова, откритите в тях находки – фрагментирана битова керамика (предимно амфори, гърнета), керамична лампа, керамична тежест за стан, керамични прешлени за вретено, луковична бронзова фибула, оловна тежест, каменни брусове и бронзови монети от император Констанций ІІ (337 – 361) до император Зенон ( 474 – 491) – ги  датират в периода втората половина на IV до 80-те години на V век.

Комплексът от тези масивни жилищни сгради е разположен покрай северната крепостна стена на Абритус, на улица, започваща от източната порта и продължаваща в западна посока.

Разкопките ще продължават и занапред. Но междувременно посетителите може да усетят величието на реставрираните останки от дългата почти 300 метра величествена северна стена на късноантичния кастел – с кулите и внушителната си порта; да разгледат капителите и надгробните плочи в лапидариума, ситуиран под сенките на могъщи паркови дървета, хвърлящи прохладна сянка над старините дори и в най-знойните летни дни; както и да разгледат интересната музейна експозиция.



Един от най-любопитните експонати в нея например е парадната шлем-маска от края на I – средата на II в., която преди години е изнесена от България, а по-късно открита на един аукцион в Мюнхен, откъдето е върната обратно в разградския музей. 



Интерес представляват и изложените находки от могилата с 2300-годиния канделабър (вид свещник) в Сборяново, както и изцяло запазена ризница на неизвестен средновековен воин.



А ако посетителите искат да разберат повече за проучванията на Абритус, за намереното на територията му най-голямото в България късноантично златно монетно съкровище от 835 солиди, за модата в римското облекло и прически, за живота в древния Рим и римската кухня – тогава да заповядат в интерактивния музей. Това място поднася изненади на всяка крачка и от него може да се научи повече, отколкото от една енциклопедия.



Е, да изпълним обещанието си и да повдигнем завесата към кухнята на римляните и да видим какво са забърквали в нея древните кулинари. Ето рецептата на Апиций за

ЛЕЩА С КЕСТЕНИ

За 4 порции са нужни следните продукти:
300 г червена леща
1 ч.л. сода бикарбонат
500 г варени кестени
целина

За соса:
1 ч.л. кимион
1 ч.л. семена от кориандър
3 ситно нарязани листа от мента или джоджен
1 с.л. гарум (вид ферментирал солен рибен сос, негов подобен съвременен аналог е тайландският рибен сос нам-пла)
1 с.л. мед
2 с.л. зехтин
магданоз
пресен кориандър
черен пипер

Начин на приготвяне:
Лещата се залива в вода, която е в количество три пъти по-голямо от нея. Добавя се и содата. Оставя се да ври 8 минути на слаб  огън, след което се отцежда.

Може да се използват готови варени и обелени кестени. Но ако искате да готвите като римляни,  вземете сурови, цепнете ги с нож и ги сложете в подходящ съд във фурна с 4 супени лъжици вода. Когато се поразпукат, се обелват и се слагат да се варят в бульон от целина в продължение на половин час на слаб огън.

След това се изцеждат и се смесват с лещата, като се загряват внимателно във фурна на умерен огън.

Ястието се полива със соса и се поръсва с магданоз и нарязан кориандър.

За финал Алпиций съветва: „И ако нещо ви липсва, го добавете“.

Ние пък ви гарантираме, че в археологическия резерват Абритус нищо няма да ви липсва и ще си тръгнете духовно сити и емоционално окрилени от тази невероятно вълнуваща разходка назад във времето.


В категории: История , Античност , Българските крепости

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки