Полицаи пазят втори ден коритото на р. Въча от цигански набези


Полицаи пазят втори ден коритото на р. Въча от цигански набези
Снимка: БНТ
20 Септември 2017, Сряда


Спирането на водата е по искане на кмета на община Кричим Атанас Калчев, за да се почисти превантивно коритото на реката и да се избегнат наводнени

Автор: Силвия Горанова

Втори ден след спирането на водата в река Въча в Кричим, полицаи и инспектори от Агенцията по рибарство и аквакултури (ИАРА) правят отчаяни опити да спасят рибата, останала на сухо. 

Водата е спряна заради планово почистване на коритото от растителност, по искане на кмета на община Кричим Атанас Калчев. Това обаче предизвика масово ловене с ръце на балканска пъстърва и мряна от жители на близкия цигански квартал, съобщи БНТ.

Сигналът за набезите е подаден от любители - риболовци до ИАРА.

"За съжаление научихме малко късно, ако бяхме реагирали малко по-рано, нямаше да я има тази създала се ситуация в момента. Това, което мога да кажа е, че е спасена над две хиляди бройки", казва Галин Николов, изп. директор на инспекцията.

Най-вероятно обаче също толкова риба е била изядена от жителите на махалата. Според представители на местните риболовни дружества реката не е трябвало да се спира, защото самите те са я зарибявали.

"Нека се прави почистване, никой няма против това. Въпросът е да се вземат мерките, за да не изчезне рибата", добавя Христо Бойков.

Почистването на коритото на реката ще приключи в четвъртък. Дотогава на пост остават и служителите от Агенцията по рибарство и аквакултури, и полицаите.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки