Русенци събират подписка за запазване на "Вития мост"


Русенци събират подписка за запазване на "Вития мост"
12 Септември 2017, Вторник


Те настояват да се изгради асансьор за инвалиди към съществуващото съоръжение

Автор: Десант

Както писахме неотдавна, русенци масово недоволстват, че емблематичният за дунавския град „Вит мост“ ще бъде съборен и на негово място ще се строи нов. По думите на русенския зам.-кмет по строителство Димитър Наков, това се налагало, тъй като сегашният не отговарял на изискванията на наредбата за достъпна среда за хора с увреждания.

Съгласно наредбата, наклоните на съоръженията по които минават инвалидни колички трябва да не бъде по-голям от 5 на 100 (5 см. височина на 1 метър дължина). Там, където това е невъзможно, се строи алтернативно съоръжение – асансьор.

В интерес на истината, старото съоръжение е с наклон 10 на сто. Но и новото е проектирано над допустимата норма с наклон  7 на 100!



Затова гражданите предлагат в почти равната горна част на сегашния мост да бъде монтиран асансьор с който хората в инвалидни колички да слизат и да се качват от крайбрежния парк. 

Това е много по-цивилизовано решение, отколкото в новия вариант инвалидите да пъплят нагоре по спирала повече от 350 метра, за да се изкачат с количките си.

Няма турист, който да е посетил Русе и да не се е снимал на „Витият мост“, изтъкват с носталгия русенци, които от вчера започнаха подписка, с която ще предложат на местния общински съвет да приеме решение за запазването на „Вития мост“ и построяването на асансьор за инвалиди и възрастни хора.

След внасянето и в Общински съвет, той ще трябва да се произнесе в едномесечен срок, което ще рече, или на заседанието насрочено за 19 септември, или на извънредно свикана сесия, ако ще се спазва закона, отбелязва сайтът "Дунав мост".


В категории: Забележителности

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки