Ветеран от Втората световна война, сражавал се край Драва, навърши 100 години


Ветеран от Втората световна война, сражавал се край Драва, навърши 100 години
Снимки: Авторът
07 Септември 2017, Четвъртък


„Живях и мечтах“ е обобщил преживяното за едно столетие Димитър Герджиков в заглавието на своята книга с вълнуващи спомени

Автор: Диана Славчева

На пръсти се броят късметлиите, доживели 100 години, при това запазили своята жизненост и енергичност. На днешната дата – 7 септември, своя едновековен юбилей отпразнува в Бургас роденият почти заедно със залпа на „Аврора“ през 1917 г. Димитър Герджиков.

Когато е 28-годишен той заминава на фронта заедно със своята съпруга Иванка – също фронтовачка, и се сражава край Драва в състава на 24-ти пехотен черноморски полк. Той участва по време на Втората световна война в най-големите боеве, в които даваме многочислени жертви, но остава невредим.
От 6 до 21 март 1943 г. полкът воюва с германците, които са много по-подготвени и калени в бой от българите, но за 11 дни нашите успяват да накарат врага да отстъпи пълзешком назад.

Димитър Герджиков се ражда в село Черноморец, в макла схлупена къщичка, оградена отвсякъде с драки. Семейството му е изключително бедно и той едва 10-годишен се цани като чирак в една бръснарница на арменци в Бургас, намираща се на днешната улица „Фердинандова“. Помага и на млекарите, а през есентта се включва и в гроздобера...

Все пак успява да завърши мъжката гимназия в морския град. В края на 30-те години на миналия век постъпва на редовна военна служба. В армията активно се включва в художествената самодейност. Много обича да рецитира стихове и докато е с войсковата си част в Унгария, често декламира „Лудият“ на Шандор Петьофи, което се посреща с бурни аплодисменти от унгарците.В

Вече в мирно време изкарва школа и работи известно време в системата на народната милиция и водното строителство. Но най-голямата част от живота си посвещава на профсъюзна дейност. Бидейки представител на Централния съюз на работниците от химическата промишленост, бай Митко опознава всички химически предприятия в страната. Бил е и председател на ТКЗС-то в родния му Черноморец.

Животът си описва в книгата „Живях и мечтах“, която претърпява две издания и днес може да се намери само в читалищните библиотеки в Бургас.

Милото тържество по повод юбилея му започна с пускането на националния ни химн в негова чест. Столетникът получи много поздравителни адреси и подаръци. Областният управител на Бургас Вълчо Чолаков го удостои с наградата „Кан Тервел“, а със заповед на началника на Военното окръжие бе удостоен с юбилеен плакет „130 години Военно окръжие – Бургас“.


Юбилярът бе отличен с наградата "Кан Тервел" на Областна управа-Бургас


В категории: Добри Вести , Българските родове

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки