Цветанов от Варна: Не искаме президентска република!


Цветанов от Варна: Не искаме президентска република!
Снимка: Топ Новини Варна
02 Септември 2017, Събота


Ако си направите труда да сравните нашия законопроект „антикорупция” с този на БСП, ще видите, че те са направили копи-пейст и са преписали около 70-75% от нашия, каза зам.-председателят на ГЕРБ

Автор: Янко Георгиев

Не искаме президентска република. Това каза във Варна председателят на парламентарната група на ГЕРБ и зам.-председател на партията Цветан Цветанов, който участва в десетото юбилейно издание на Летния университет на МГЕРБ, съобщава радио „Фокус“ – Варна.

Цветанов отбеляза, че през всички тези години винаги, когато партията е обсъждала антикорупционно законодателство, е била с протегната ръка.

„Правили сме го заедно с всички парламентарни групи, които са били в парламента. Антикорупционният закон мина на първо четене в 43-тото Народно събрание. Беше пред гледане на второ четене в пленарна зала, поради определени текстове, които провокираха несъгласие в някои от политическите сили и предсрочно прекратяване на мандата на парламента, не можахме да го приемем.

В момента най-лесно беше и ние като БСП да направим - народните представители да внесат законопроекта и да мине на съгласувателна процедура, с която да демонстрираме, че всъщност предлагаме нещо, което би могло да консолидира всички останали. Най-правилното, което бяхме предприели в този антикорупционен закон е да мине през процедура, която да даде възможност за по-широко обсъждане.

Работната група, която беше сформирана от министър Цецка Цачева, даде възможност да бъдат поканени да участват активно с институции, неправителствени организации. Това даде възможност по законопроекта, който вчера беше представен от г-жа Цачева, да се изчистят всички внушения или неразбиране, което имаше в обществото.

Ние винаги сме били за диалог и съм убеден, че между първо и второ четене ще има сериозна дискусия и ще може да бъдат взети, ако има, и добри предложения от законопроекта, който предлага БСП“,
каза още Цветан Цветанов.

„Днес ако си направите труда да сравните техния и нашия законопроект, ще видите, че те са направили копи-пейст и са преписали около 70-75% от законопроекта. Останалите проценти са това да дадат правото на президента да назначава председателя на този антикорупционен орган. Ние не искаме президентска република. Ние знаем, че единственото място, където може да се води смислен политически дебат постоянно и да се осъществява необходимия парламентарен контрол върху изпълнителната власт, е българският парламент, заяви Цветанов.


В категории: Политика

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки