Румен Радев връчи орден „Стара планина“ на Мариан Якубоци


Румен Радев връчи орден „Стара планина“ на Мариан Якубоци
31 Август 2017, Четвъртък


Посланикът на Словакия получи висшето държавно отличие за неговия изключителен принос за укрепването и развитието на отношенията на приятелство и сътрудничество

Автор: Десант

Словакия e приятел, съюзник и партньор на България, както в двустранен формат, така и в рамките на ЕС и НАТО. Ще продължим да разчитаме на опита и подкрепата на Братислава. Това заяви държавният глава Румен Радев, който връчи днес орден „Стара планина“ първа степен на посланика на Словашката република в България Мариан Якубоци.

Посланик Якубоци получи висшето държавно отличие за неговия изключителен принос за укрепването и развитието на отношенията на приятелство и сътрудничество между Република България и Словашката република.

„Вярваме, че подкрепата на Словакия за скорошното ни присъединяване към Шенгенското пространство ще продължи. То е условие за пълноценния принос на страната ни към общата европейска сигурност, контрола и защитата на външните граници на ЕС“, заяви президентът и добави, че България ще се учи от опита на Словакия за провеждането на успешно председателство на България на Съвета на ЕС през следващата година.

Румен Радев отличи туризма, културния обмен, образованието и търговското и икономическото партньорство като области на двустранно партньорство между България и Словакия, което се развиват активно през последните години.
 
„България се превърна в предпочитана туристическа дестинация и постоянно се увеличава броят на словашките туристи у нас. През миналата години те са близо 70 000 души“, заяви още президентът.

„Словакия последователно подкрепя България, която изпълни критериите за членство, за присъединяването ѝ към Шенген“, заяви посланикът.

България е традиционна дестинация за почивка на словашките туристи, търговският обмен между двете страни е надхвърлил 1 млрд. лева., а нашите народи са и културно свързани чрез традицията на буквите, напомни още посланик Якубоци.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки