Родните фермери отгледаха чудни домати, но никой не ги иска


Родните фермери отгледаха чудни домати, но никой не ги иска
Снимката е илюстративна
31 Август 2017, Четвъртък


Търговци и ресторантьори предпочитат вносните оранжерийни боклуци - вижте защо

Автор: Диана Славчева

Българските стопани, които отглеждат домати, тази година се хвалят, че са изкарали много добра продукция. Въпреки това те не са доволни, защото трудно намират реализация на стоката си. 

В магазините у нас преобладава вносния зеленчук - от съседните Турция и Гърция, че дори и от Полша. Наш домат, раснал под българското слънце и на родна почва, се открива само по пазарищата и кварталните плод-зеленчуци.

Дори и край морето, където летният сезон изпълни заведенията по курортите, и съответно търсенето на домати за вездесъщата шопска салата например е огромно, българските фермери не успяват да се включат в доставките. 

Както пояснява пред „Десант" Пеньо Димов, който от години е арендатор на десетки декари край Бургас, където отглежда зеленчуци, ресторантьорите от черноморските ни курортни селища просто отказват да купуват български домати. Те предпочитат „пластмасовите" вносни оранжерийни зарзавати, тъй като издържат много по-дълго на съхранение, отколкото „домашните", отгледани в нашите градини. Не е тайна, че истинските домати се скапват за два-три дни след откъсването си, докато онези - „изкуствените", могат да изтраят и месец без да се кюфнат.

Очевидно по-добрият вкус, сочност и аромат на местното производство не е решаващ критерий при избора на доставчик за родните хотелиери и собственици на кръчми и заведения за обществено хранене - не само по морето, но и в цялата страна.

Отделно, както отбеляза пред „Агрозона“ Слави Трифонов от Националния съюз на градинарите в България, огромен проблем, който вече 10 години остава нерешен, е и фактът, че за плодовете и зеленчуците от чужбина не се начислява ДДС, поради което преработвателите също предпочитат да се снабдяват с продукция отвън. Начисляването на ДДС товари българските фермери и намалява конкурентоспособността им, категоричен е фермерът.


В категории: Коментари , Земеделие и скотовъдство

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки