Анкара иска да й върнем задържани на нашата граница намерени в Турция артефакти


Анкара иска да й върнем задържани на нашата граница намерени в Турция артефакти
29 Август 2017, Вторник


Антиките са напуснали югоизточната ни съседка по различни канали. Пръснати са не само у нас, но и в още 17 държави. Вижте кои

Автор: Десант

Уникални антични предмети са задържани на българо-турската граница и Анкара е направила постъпки пред властите в София, за да ги получи обратно. Това съобщават турските медии, цитирани от 24rodopi.com.

Турското министерство на културата и туризма проявява интерес към 55 експонати с историческа и археологическа стойност, които по различни канали са напуснали Турция и се намират в 17 държави. Някои от тях вече са изложени в музеи. 

Най-много находки от културно-историческото наследство на югоизточната ни съседка са стигнали до САЩ. Доста са и предметите, които са останали в Германия, САЩ, Дания и България. „Имаме и ценни предмети, които са задържани на българската граница“, твърди министър Нуман Куртулуш.

От представения списък с артефактите, от които Анкара се интересува, е видно, че 5-те археологически ценности, които се намират у нас, са задържани на граничните пунктове „Капитан Андреево“, „Лесово“, „Калотина“ и „Малко Търново".


В категории: Свят

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки