Ерозията разяжда българския бряг на река Дунав


Ерозията разяжда българския бряг на река Дунав
Ключови думи: Дунав, бряг, ерозия
26 Август 2017, Събота


Предстои да се направи анализ на речното корито, за да установят проблемните места

Автор: Десант

Застрашително се рушат бреговете на река Дунав. Ерозията понижава речното ниво и затруднява корабоплаването. Тенденцията от последните 30 години за намаляване на водните количества създава опасност и за риболова по реката, информира Би Ти Ви.

В миналото брегът край Русе е бил укрепван с потопени кораби, но без особен успех. „Реката подкопава пясъка и корабите потъват, така че в момента те се намират на дълбочина, която не им позволява да изпълняват желания резултат”, обясни в ефира на телевизията директорът на Агенцията за проучване и поддържане на река Дунав кап. Павлин Цонев.

Ерозията в българо-румънския участък създава проблеми и за корабоплаването: „Позволява да се разшири речното легло и по този начин да се намалят дълбочините в участъците”.

Модерна апаратура ще направи анализ на речното корито, за да установи проблемните места. Очаква се до края на годината България и Румъния да изготвят съвместен проект за борба с ерозията по Дунава.

В книгатата си „Дунав и Беленският Дунавски архипелаг (БДА) - интересно и малко известно" Бойко Ръжгев изтъква: ”Всички реки в Северното полукълбо, в резултат на по-силната центробежна сила от въртенето на Земята, ерозират по-силно десния си бряг. Река Дунав - също. 

За повече от 100 години бреговата ерозия изяжда хиляди декари земя на беленчани. Дунавският ръкав между гр. Белене и Беленския Дунавски архипелаг се разширява на места повече от 300 метра, в резултат на ерозия (бавно размиване, подкопаване, свличане)...

Най-тревожно е състоянието в местността Сръбчето под Дунавмост, където реката е навлязла спрямо 1938 г. на 730 м навътре и е унищожила 2600 дка обработваеми площи. От 1936 г. до сега реката е отнесла близо 4300 дка от брега само в Русенска област".



В категории: Репортажи

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
Приятел на България
27.08.2017 03:48:48
0
0
Дълги години Румъния не е искала да се направи Дунав мост 2 в западна България защото тировете към Западна Европа сега пътуват преминават по-малко километри през Румъния и плащат по-малко в Румъния и повече в България, не само българските а и турските и т.н. Затова Румъния и е допринасяла твърде по-малко пари от България за този нов Дунав мост. Решението да се направи той беше взето още през 2000 г. но едва през 2013 г. мостът беше готов. Ерозията на десния/български бряг на река Дунав също е позната на румънците от дълги години но не са направили нищо в помощ на българите и съвместно с вас защото на румънците им пука за вас, напротив ако реката Дунав стане по-широка в резултат на ерозията на българския бряг речната граница между България и Румъния, която се намира по средата на Дунава ще се движи по-южно и така Румъния увеличава водната си територия за сметка на България. Струва ми се че Румъния трябва да си даде съгласието за по-мащабни и по-ефективни български действия за запазване на десния дунавски бряг но дълго години нищо не се случи в тази посока.
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки