От „казан" и „лък" ли идва името на Казанлък и какво точно означава


От „казан" и „лък" ли идва името на Казанлък и какво точно означава
25 Август 2017, Петък


Преди 80 години своята версия за това публикува видният наш учен османист Васил Шанов 

Автор: Десант

Когато бяхме деца, много популярна бе една шарада – името на кой град е съставено от голям съд за варене на ракия и вид старо оръжие? Нямаше кой да не се досети, че това е Казанлък.

Да, ама не! Видният български учител, учен тюрколог османист и революционер Васил Шанов публикува още преди 80 години – в далечната 1937 г., своето мнение по въпроса за произхода на названието на Града на розите в брой  317 на местния вестник „Казанлъшка искра“.

В началото на статията си той прави уговорка, че въпреки желанието си да изясни това, „поради липса на някой стар турски документ“ не е могъл да изтълкува правилно името на Казанлък.

Освен това отбелязва, че макар и да има известно етимологично значение, думата Казанлък „не отговаря на никакво историческо събитие“ и „не напомня някое местно отличие“.

Няколко дни преди публикацията обаче в ръцете му попада една турска книга, съдържаща няколко стари турски документи, между които и един, с който е разрешава на жителите от село Кечи дереси (дн. Енина) от казанлъшката околия да си поправят църквата, застрашена от срутване.

Та в този документ било упоменато, че Кечи дереси спада в околията Акча Казанлък.

И ето до какъв извод стига Васил Шанов:

„От това наименование е видно, че в по-старите турски времена пред наименованието Казанлък е имало и друга дума – прилагателното име Акча бял, беличък, възбял и пр.

Думата Казанлък, пак според както е писана в документа, се състои от съществителното „къзан“челяд, жители, население, и наставката „лък“, а двете думи заедно означават: място, местност, селище, на което жителите са бели, белички, възбели.

С течение на времето прилагателното „акча“ е било изхвърлено и останало само названието Къзанлък, което, само по себе си, не отговаря на същото значение, каквото има заедно с прилагателното Акча“.

Прав ли е Шанов, или не – трудно е да се каже. Още повече, че съществуват и други хипотези, които отиват в съвсем различна посока.

Така например, основателят на казанлъшкото читалище „Искра“ Йордан Стателов, тълкува името на града пак от казан и лък, но със значение „прочута ливада".

В един свой доклад до Парижкото географско дружество пък доктор Поайе, който минава по тези места през втората половина на XIX век, представя друга популярна версия – че названието на Казанлък произлиза от „къзанлар" – т.е. деца и жени, които излезли да посрещат някакъв султан...

Кой прав, кой крив, все още единно мнение по въпроса няма.

Във всеки случай, можем да кажем, че Васил Шанов е доста авторитетна за времето си личност. За него Симеон Радев отбелязва: „Турското училище не го направи туркофил. Учител в Битолската гимназия по турски език, участник в революционното движение, в неговата къща се е вадил на циклостил бунтовническият лист, издаван от Вътрешната организация... В последните години той работеше в Народната библиотека, в Ориенталския отдел, при разчитането на стари турски документи“.

Та нищо чудно неговото тълкувание на името на Казанлък да е най-близо до истината.


В категории: Нова история , Разследвания

2
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
2
Кольо
26.08.2017 13:32:34
1
0
Казанлък - място с много казани за ро
зово масло.
Акча Казанлък - място с много бели (калайдисани) казани.
1
Mr Chris
25.08.2017 23:13:46
0
3
НИЕ НИ НУЖЕСТВАТЕ КРЕДИТИТЕ @ 2% ИНТЕРЕС ЗА КОМПАНИЯТА И ЧАСТНИТЕ
Цели? АКО ТОВА Е СЛУЧАЙ:
Попълнете и върнете
Име: ===
Необходима сума: ===
Продължителност: ==
държава
Цел: ===
Мобилен телефонен номер: ===
Идентификационна карта: ===

След като тази информация е получена от моята фирма, заемът ще започне бързо да се свързва с нас по електронна поща christloanfunds@gmail.com
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки