Стар надпис в Спанчевци се бори с шума в курорта


Стар надпис в Спанчевци се бори с шума в курорта
Снимки: Авторът
21 Август 2017, Понеделник


Стремежът на туристите към тишина и спокойствие не е от вчера

Автор: Диана Славчева

Стремежът към тишина в курортите ни всъщност не е от вчера и не акциите на Валери Симеонов поставят неговото начало.

Стара табела от времето на соца, поставена върху къща в центъра на известното с минералните си води село Спанчевци, скътано в подножието на връх Тодорини кукли в западната част на Стара планина, изтъква: „Чистотата и тишината са признак на висока култура“!

Нека сами си отговорим имаме ли я тази култура днес - не само ние, българите, но и европейците, а и туристите от други континенти, които посещават страната ни. Няма я и на много други места по света?!

Срещу шума например надигат глас вече и венецианците например, които настояват за въвеждане на ограничения на туристическите потоци към града на каналите именно заради шума, който вбесява постоянните му жители.

Високите децибели не правят една туристическа дестинация по-привлекателна. Напротив, повечето хора отиват на почивка, за да избягат от гюрултията на цивилизацията, търсейки най-вече тишина.

Че ще има младежи, които се вдъхновяват от дискотеките и големите количества алкохол, то е ясно. Но има начини и техните щения да бъдат задоволени, така че да не пречат на другите почиващи.

Иначе става като в приказката за Хитър Петър „Може ли магарето да не си покаже магарията“. Нали я помните – дето цар Соломон, който разбирал от езика на животните, един ден заповядал да преведат пред сарая му всичките представители на фауната, за да послуша какво си говорят. Специално предупредили магарето върви мирно и тихо. Ама  клепоухото разбира ли от дума – такъв рев надало, че всичките се обърнали към него. „Аз — рекло магарето — на такова място като не си покажа магарията, защо нося това име?“.

Та и нашата работа с шума по курортите е същата. Не можем да се сдържим да не си покажем магарията...


В категории: Коментари

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
Г- н Крис
26.08.2017 00:06:27
0
0
НИЕ НИ НУЖЕСТВАТЕ КРЕДИТИТЕ @ 2% ИНТЕРЕС ЗА КОМПАНИЯТА И ЧАСТНИТЕ
Цели? АКО ТОВА Е СЛУЧАЙ:
Попълнете и върнете
Име: ===
Необходима сума: ===
Продължителност: ==
държава
Цел: ===
Мобилен телефонен номер: ===
Идентификационна карта: ===

След като тази информация е получена от моята фирма, заемът ще започне бързо да се свързва с нас по електронна поща christloanfunds@gmail.com ..
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки