Защо да избягваме мидите с едри ядки


Защо да избягваме мидите с едри ядки
19 Август 2017, Събота


И защо рибата по нашето Черноморско крайбрежие рибата изчезна 

Автор: Десант

Експерти съветват хората да се въздържат от косумацията на пресни миди с едри ядки. Причината е, че през лятото потреблението скача и лицензираните мидени ферми не смогват с доставките. Затова по заведенията и в големите търговски вериги пресните чисти миди са с дребни ядки. Видите ли големи, значи са от езерото, където водата е мръсна, съветват рибари, цитирани от varna24.bg.

Пред "Труд" пък рибари от Варна коментират, че военните учения са изплашили цацата, а заради вятъра и топлото море се е изпокрил и сафридът. Затова и на голямата борса в морската столица от десетина дни не се предлага прясна черноморска риба. Някои търговци направо за затворили дюкяните си, а други предлагат само замразена скумрия от Норвегия и жив шаран от близките язовири в региона.

Заради липсата на пресен улов това лято е сериозно замряла и уличната нелегална търговия с риба във Варна. Според някои въдичари сафридът е мигрирал към Украйна заради по-студените води там, а и защото е подгонен от по-големите риби, които идват у нас през Босфора – лефер и паламуд. Миналата година те дойдоха още в началото на август, а сега се очакват след двадесетина дни.

Ситуацията е по-добра по Южното Черноморие, хвалят се рибари от Бургас и Царево. Там има добър улов за дребен паламуд, т.нар. "циганка“, като се очаква скоро да се появят и по-едри екземпляри от деликатесния вид. В родното море идва и дребен чернокоп по 150-200 грама и се охранва до над 300 грама. По-скъпите кръчми във Варна го предлагат пресен по 15-16 лв. за порция от 400 грама.

И докато във Варна нелегалната улична търговия с риба е замряла, инспектори от сектор РК Бургас в съвместна акция със служители на ОДБХ Бургас и РУП Приморско установиха на 18 август нерегламентирана продажба на риба край шосето Бургас-Приморско. От Агенцията за рибарство и аквакултури (ИАРА) съобщават, че иззетият улов е 11 кг. и е насочен за екарисаж.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки