ЕС спира шумните прахосмукачки


ЕС спира шумните прахосмукачки
17 Август 2017, Четвъртък


Вижте с каква мощност трябва да са уредите за почистване

Автор: Десант

Само след броени дни - от 1 септември тази година, влиза в сила забраната за продажба на прахосмукачки с мощност над 900 вата  Това става съгласно директива на Европейския съюз (ЕС).

От магазините ще изчезнат и всички прахосмукачки с нива на шум над 80 децибела, което е значително по-малко от сегашните масово разпространени модели, които емитират шум около 95 децибела.

Новите разпоредби обаче няма да важат за търговци и дистрибутори, разполагащи с налични количества от по-мощните и шумни досегашни модели. Това означава, че пуснатите на пазара подобни електроуреди, неотговарящи на изискванията за екопроектиране, могат да се продават до изчерпване на количествата. Но търговците ще трябва да докажат с фактури и документи кога им е доставен съответният артикул. 

Извън обсега на директивата остават ръчните модели прахосмукачки (handheld), полиращите и изпиращи подови модели, както и промишлените почистващи уреди. И, разбира се - добрата стара метла!

Всъщност още през 2014 г. във всички страни членки на ЕС влезе в сила забраната да се продават прахосмукачки с мощност над 1600 вата. Съответното решение в областта на екодизайна бе взето от Европейската комисия още през юли 2013 г. и бе мотивирано със стремежа да се намали потреблението на електроенергия, като на търговските мрежи и производителите бе даден 13-месечен срок, за да се подготвят за влизането в сила на новото законодателство.

Апропо, според оценки на самата Еврокомисия най-силно се оказва търсенето на модели с мощност 2200-2300 вата. Поне докато ги имаше на пазара.

Много потребители обаче смятат, че заради по-ниската мощност на уредите ще се увеличи времето, необходимо за почистване, и в крайна сметка няма да бъде спестена електроенергия. Така че ползата от въвеждането на тази мярка е донякъде съмнителна. 


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки